Baş ağrısına ne iyi gelir ? Heralde bu soruyu düşünmeyen hiç kimse olmamıştır. Çünkü baş ağrısı Dünya Ağrı Topluluğuna göre yaşanabilir ağrılarda 2.sırada. Yani mutlaka herkesin hayatının bir döneminde veya belirli kısmında baş ağrısı şikayeti olmuştur ya da olacaktır.
Baş ağrısına iyi gelebilecek evde veya dışarda yapılacaklar sıralanacak olursa;
- Tamamen karanlık bir odada dinlenmek,
- Ayakları hafif yükselterek uzanmak,
- Baş çevresini zarar vermeden hafifçe sıkmak,
- Ilık bir duş,
- Oksijen almak,
- Su tüketimini arttırmak,
Herşeyden önce ve en önemlisi bu ağrılar devam ediyorsa hiç zaman kaybetmeden ilgili hekimliğe veya sağlık kuruluşuna danışmak önemli bir konudur.
Baş ağrısına ne iyi gelir başlığımızı biraz daha detaylandıracak olursak;
1. Baş ağrısına ne iyi gelir ? / Su Tüketimi:
Vücudunuzu hidrate etmek baş ağrısını hafifletmede önemli bir adımdır. Günde en az 8 bardak su içmek, baş ağrısının şiddetini azaltabilir.
2. Baş ağrısına ne iyi gelir ? / Dinlenme ve Uyku:
Yetersiz uyku ve dinlenme, baş ağrısını tetikleyebilir. Her gece yeterli uyuduğunuzdan emin olun ve gün içinde dinlenmeye zaman ayırın.
3. Baş ağrısına ne iyi gelir ? / Masaj:
Baş, boyun ve omuzları hafifçe masaj yapmak, baş ağrısını hafifletmede etkili olabilir. Masaj kan dolaşımını artırır ve kasları gevşetir.
4. Baş ağrısına ne iyi gelir ? / Bitki Çayları:
Nane, adaçayı ve zencefil gibi bitki çayları baş ağrısını hafifletmede yardımcı olabilir. Bu çaylar doğal olarak anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve vücudu rahatlatır.
5. Baş ağrısına ne iyi gelir ? / Meditasyon ve Derin Nefes Almak:
Stres baş ağrısını artırabilir. Meditasyon yapmak ve derin nefes almak, stresi azaltabilir ve baş ağrısını hafifletebilir.
6. Baş ağrısına ne iyi gelir ? / Egzersiz:
Hafif egzersizler yapmak, endorfin salınımını artırarak baş ağrısını hafifletebilir. Yürüyüş yapmak veya yoga gibi düşük etkili egzersizler deneyebilirsiniz.
Baş Ağrısı Neden Olur ?
Başın çeşitli bölgelerinde çeşitli nedenlerle oluşan zonklayıcı ya da sıkıştırıcı ağrılardır.
Baş ağrısının oluşma nedenleri arasında;
- Beslenme bozukluğu,
- Uyku problemleri,
- Çene problemleri,
- Kilo problemleri,
- Hormonlar nedenler,
- Kadınlar için menstrual dönemler,
- Duygu-durum değişiklikleri,
- Boyun fıtığı,
- Boyun düzleşmesi,
- Duruş ( postür ) bozuklukları,
- Boyun bölgesine yakın kaslarda oluşan kronik-akut spazmalar gibi durumlar sıralanabilir.
Baş Ağrısı Tedavisi
Baş ağrısı tedavisi fizyoterapi uygulamaları ile mümkün. Ağrıların tipinin ve sıklığının kişiden kişiye değişmesiyle birlikte, günlük hayatta kişiyi rahatsız edecek, hatta kişinin yaşam kalitesini düşürecek şiddete ulaşabilir. Sağlıklı ve ağrısız bir yaşam için baş ağrısı tedavisi bir ihtiyaçtır. Baş ağrılarının süresi ve sıklığı ağrının türüne göre değişebilir. Bu ağrılar saatlerce hatta günlerce sürebilir. Buna göre baş ağrısı tedavisi de farklılık gösterebilir.
Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir ?
Baş ağrılarının birçok nedeni vardır. Eğer altta yatan bir sağlık problemi yoksa ve nedensiz bir şekilde oluşuyorsa buna Primer baş ağrısı denir. En sık görülen baş ağrısı çeşitleri
- Gerilim tipi,
- Migren,
- Küme baş ağrısıdır.
Belirli bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan baş ağrılarına ise sekonder baş ağrısı denir. Bu baş ağrıları beyin damar hastalıkları, beyin tümörleri, sinüzit, sinir sistemi hastalıkları, menenjit, göz hastalıkları gibi hastalıklar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Mutlaka ilgili hekimliğin takibi gerekir.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir ? Baş Ağrısı Türleri Nelerdir ?
1. Gerilim Tipi Baş Ağrısı
En yaygın görülen baş ağrısıdır. Bu ağrı türünde, kişi başının çevresinde sıkıca sarılmış bir bant varmış gibi bir basınç hisseder. Bu tip baş ağrıları, kafatası ve boyun çevresinde yer alan kasların gerilmesi sonucu oluşabilir. Belirli bir nedeni olmamasına rağmen yanlış uyku pozisyonları, kötü duruş ya da stresten de kaynaklanabilir. Nedenine göre bu baş ağrısının tedavisi de değişkenlik gösterir.
2. Migren Tipi Baş Ağrısı
Bir tür şiddetli baş ağrısı olan migren, genellikle yüzün sadece yarısını etkileyen zonklayıcı bir baş ağrısıdır. Migren baş ağrıları kendi içinde birkaç alt türe ayrılır. Kronik migren bu alt türlerden biridir ve bir aylık süre içerisinde en az 15 gün boyunca ortaya çıkar. Migrenin başka bir türü olan hemiplejik migrende inmeye benzer belirtiler ortaya çıkar. Bu tip migren hastalarında baş ağrısı olmadan uyku hali, görme sorunları, bulantı gibi belirtiler ortaya çıkar.
3. Küme Tipi Baş Ağrısı
Küme tipi baş ağrısı genellikle ilkbahar veya sonbahar aylarında belirginlik gösterir. Zonklayıcı türde olmamasına rağmen, çok şiddetli bir şekilde başlar ve 6 haftaya kadar sürebilir. Gözlerde sulanma ve burun akıntısı gibi şikayetler bu ağrıya eşlik edebilir.
Baş Ağrısı Nasıl Geçer ?
Baş ağrısı tedavisi hakkında ilk yapılması gereken şey ağrının hekim öncülüğünde teşhisidir. Hekim tarafından teşhis tanı konulduktan sonra, fizyoterapiye has metot ve değerlendirmelerle kişinin problemine odaklanan terapi programı oluşturup ilerlenmektedir. Bu terapi programıyla baş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabıda netlik kazanacaktır.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir Sorusu En Çok Araştırılan Konulardan
Ülkemizde ve Dünya’da baş ağrısı sorularının en fazla cevap aranan başlığı aslında bu probleme çözüm bulmak çabası. Nitekim en çok araştırılan soruların başında gelmekte, baş ağrısına ne iyi gelir sorusu.
Baş Ağrısına Fizyoterapi İyi Gelir Mi ?
Herhangi bir iğne, ilaç veya ameliyatlı metot kullanılmadan yapılan fizyoterapilerde, kişi programa uyduğu sürece kalıcı çözüm elde edilmektedir. Kanıta dayalı Dünya standartlarında fizyoterapi metotlarıyla baş ağrısına özel tedavi yöntemi sunan ABS Fizyoterapi ile hemen iletişime geçebilir; tedavinize başlayabilirsiniz. Burada önemli olan husus unutulmamalıdır ki; mutlaka ilgili hekimliğin muayenesinden geçmiş olmak ve fizyoterapiste yönlendirilmiş olmak şartıdır.
1 Yorum