Bel ağrısı tedavisi Dünya’da ve ülkemizde en önemli konular arasında yerini almakta. Bu konuda önemli olduğunu düşündüğümüz başlıkları sizler için hazırladık.
Bel Ağrısı Nedenleri
Bel ağrısı nedenleni, yetişkinler arasında en yaygın şikayetlerden biridir ve nüfusun %80’e kadarı hayatlarının bir noktasında bu sorunu yaşamaktadır.
Ağrılı durum omurgada;
- Donukluk,
- Ağrılı bir rahatsızlıktan dolayı günlük aktiviteleri zorlaştırabilecek seviyede hareket kısıtlılıkları,
- Bıçak gibi saplanan ve keskin şekilde hissedilebilen türden bir ağrıya kadar ilerleyebilir ya da değişebilir.
Bel ağrısının en yaygın nedenleri;
- Kas gerginliği,
- Yanlış ayak basış şekli,
- Bel fıtığı,
- Belde düzleşme,
- Duruş bozukluğu problemleri,
- Kabızlık,
- İç organlarda meydana gelen hareket bozuklukları,
- İdrar yolu problemleri,
- Büyük cerrahi operasyonlar,
- Sezaryen doğum,
- Çene eklemi problemleri,
- Ruhsal ve duygusal farklılıklar vs.
Diğer potansiyel nedenler arasında;
- Spinal stenoz ( kanal daralması )
- spinal artrit ( omurgada enfeksiyon )
- Ankilozan spondilit,
- Osteoporoz ve enfeksiyon bulunur. Bu ve buna benzer durumlarda mutlaka hekimlik ile ilerlemek gerekir.
Bel ağrısı oluşum nedenleri için risk faktörleri arasında;
- Yaş,
- Zindelik düzeyi,
- Kilo alımı,
- Genetik ve bazı tıbbi durumlar bulunur.
Bel ağrısı semptomları;
- Ağrı,
- Sertlik ve
- Sınırlı seviyede hareket açıklığı bulunur.
Bel ağrısı tedavisinde ise;
- Fizik Tedavi (fizyoterapi),
- Manuel terapi,
- Osteopati,
- Kayroprakti,
- Psikonöroimmünoloji,
- Egzersiz
- GTOS Terapi gibi metot ve teknikler büyük önem ve başarıya sahiptir.
Kayroprakti
Kayroprakti tedavisi son dönemlerde özellikle sosyal medya araçlarında çok popüler hale gelmeye başladı. Bu popülaritenin zarar vermeyeceği yarınlara diyerek yazıma devam ediyorum.
Kayroprakti’nin Yararları ve Kayroprakti Tedavi Seçenekleri
Kayropraktik bakım, kas-iskelet ve sinir sistemi bozukluklarının tanı ve tedavisine odaklanan fizyoterapiye özgü bir sağlık hizmetidir. Genellikle bel ağrısı, boyun ağrısı, baş ağrısı ve diğer kas-iskelet bozukluklarını tedavi etmekle birlikte omurgaya yönelik tüm problem ve rahatsızlıklar için kullanılır. Kayropraktik fizyoterapinin faydaları arasında gelişmiş duruş, daha iyi hareket açıklığı ve ağrının azalması ve kaybolması gibi etkiler yer alır. Kayropraktik bakım tipik olarak spinal manipülasyon tekniklerini barındırır. Kayropraktörler fizyoterapist ünvanına sahip ayrıca yetişmiş olan uzmanlar olarak bilinirler. Kayropraktinin dışında fizik tedavi, akupunktur, masaj terapisi ya da farklı fizik tedavi metotları gibi başka tedaviler de önerebilir.
Psikonöroimmünoloji
Diyet(beslenme) değişiklikleri ile birlikte egzersiz ve stres yönetimi gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerir. Fizyoterapi’de ve iyileşmede kesinlikle atlanmaması gereken bir alandır. Çünkü bilinmelidir ki; gıda bedenin ilacıdır. Kişiye hasta edende iyileştirinde besleneme düzeni ve stres faktörüdür.
Bel Ağrısı Tedavisi İçin Fizik Tedavi
Bel ağrısı tedavisinin yararları ve tedavi seçenekleri arasında fizik tedavi önemli bir yere sahip. Fizik tedavi bu problemlerde fiziksel işlevi, gücü ve hareketliliği eski haline getirmeye ve sürdürmeye odaklanan özel bir sağlık hizmeti biçimidir.
Genellikle bel ağrısının yanı sıra diğer kas-iskelet sistemi bozukluklarının tedavisine yardımcı olmak için kullanılır. Fizik tedavinin faydaları arasında gelişmiş duruş, daha iyi hareket açıklığı ve ilaçsız ağrı kesici etki yer alır. Fizik tedavi tipik olarak terapötik egzersizler, esneme ve manuel terapi uygulamaları içerir. Beslenme değişiklikleri, egzersiz ve stres yönetimi gibi yaşam tarzı değişikliklerini yeni nesil fizik tedavi seçenekleri içermektedir.
Bel Ağrısı Tedavisi İçin Egzersizler
Bel ağrısı tedavisi için egzersizler arasında özellikle beli güçlendirme önemlidir. Core stabilizasyon egzersizleri olarakta anılır. Çekirdek egzersizleri diyede bilinir. Core stabilizasyon diye adlandırılan karın ve bel bölgesi bazı kaynaklarca insan bedeninin çekirdek bölgesi olarak geçmektedir. Core stabilizasyon güçlendirme, özellikle bel ağrısı ile uğraşırken, diğer bir egzersiz programının önemli bir parçasıdır. Core stabilizasyon güçlendirme egzersizleri, omurgayı desteklemeye ve yaralanmayı önlemeye yardımcı olan karın ve sırt kaslarını hedef alır.Karın ve bel bölgesi güçlendirmenin faydaları arasında gelişmiş duruş, daha iyi denge ve daha az yaralanma riski bulunur. Çekirdek güçlendirme egzersizlerini yaparken hız ve yoğunluktan ziyade biçim ve tekniğe odaklanmak önemlidir. Sırt güçlendirme rutinini tamamladıktan sonra sırt kaslarını germek, kas ağrısını ve yaralanmayı önlemeye yardımcı olabilir. Geliştirilmiş esneklik ve hareket aralığı gibi ek faydalar da sağlayabilir.
Bel Ağrısına Spor Zarar Verir Mi ?
Bel ağrısına spor zarar verir mi sorusuda bu pr0blemi yaşayan kişiler tarafından sıkça sorulmakta ve merak edilmekte. Genel yönergelere göre sakatken antrenman yapmak zorlu bir çaba gerektiyor olabilir. Öncelikle bilinmesi gerekir ki; bir yaralanmayı takiben herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza veya fizyoterapistinize danışmanız önemlidir. Sağlık uzmanınızın bir yaralanma ile egzersiz yapma konusundaki tavsiyesi yaralanmanın yeri, doğası, ciddiyeti ve genel kondisyon seviyenize bağlı olacaktır.
Genel olarak, yürüyüş veya yüzme gibi düşük etkili aktivitelerle başlamalı ve ilerledikçe antrenmanlarınızın yoğunluğunu kademeli olarak artırmalısınız. Doğrudan etkilenen bölgede çalışıyorsanız, daha hafif ağırlıklar ve daha yüksek tekrarlar kullandığınızdan emin olun. Ek olarak, her antrenmandan önce ve sonra uygun şekilde ısınmak ve soğumak önemlidir. Antrenmanlar arasında dinlenmek için zaman ayırmak, vücudunuzu dinlemek ve yavaşlamak kadar önemlidir. Son olarak, yaratıcı olun ve yaralanan bölge iyileşirken tolere edebileceğiniz farklı hareket türleri bulun.
Sırt Ağrısı İçin Egzersiz
Sırt ağrısı olan hastalar için kontrendike yani yapılmaması gereken egzersizler arasında; ağrıyı şiddetlendirebilecek, daha fazla yaralanmaya yol açabilecekler veya başka olumsuz etkileri olabilecek size özel olmayan egzersizler yapılmamalıdır. Özellikle sosyal platformlarda izlenerek yapılan egzersizler doğur bir yaklaşıma sahip değildir.
Sırt veya bel ağrısı için herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce bir doktora veya fizyoterapiste danışmak önemlidir.
Genel olarak, mekik ve mekik gibi sırtın kavislenmesini içeren egzersizlerden kaçınılmalıdır. Bacak kaldırma, yanlış yapıldığında da problemli olabilir. Omurganın önemli miktarda bükülmesini veya dönmesini gerektiren egzersizlerde olduğu gibi önemli miktarda ağırlık gerektiren egzersizlerden de kaçınılmalıdır. Egzersizleri yaparken forma ve tekniğe odaklanmak önemlidir. Hareketle birlikte rahatsızlık veya ağrıya neden olan egzersizlerden kaçınmak önemlidir. Tekrarlamakta fayda var; her ne problem olursa olsun mutlaka fizyoterapistinize danışmadan yapacağınız egzersiz programı tabi ki size uygun ve doğru değildir. Riski arttırır.
Bel Ağrısı Varsa Egzersiz Tehlikeli mi ?
Öncelikle egzersizin güvenli ve doğru olduğundan emin olmak gerekir. Çünkü yapacağınız hareket size zarar vermese bile yada bir ağrı oluşturmasa bile size uygun olmayabilir. Probleminizi daha karmaşık bir hale getirebilir.
Genel tavsiyelerde ise; düşük etkili egzersizlerle başlamak ve ilerledikçe yoğunluğu kademeli olarak artırmak önemlidir. Kötü bir forma olmak teknik bir yaralanmaya neden olabilir. Bu nedenle uygun tekniğe odaklanmak önemlidir. Ek olarak, bazı egzersizler sırt ağrısı olan hastalar için kontrendike olabilir ve bundan kaçınılmalıdır. Bunlar; fazla miktarda ağırlık içeren egzersizler gruplarını içerir. Bir kişi yaptığı egzersiz sırasında ağrı yaşıyorsa eğer derhal durmalı ve doktorlarına veya fizyoterapistine danışmalıdır. Son olarak, her antrenmandan sonra uygun esneme ve soğuma hareketlerini dahil etmek önemlidir.
Bel Ağrısı Tedavisi Seçenekleri
Bel ağrısı tedavisi seçenekleri konusunda artan ve gelişen tıp sistemi ile güncel, kanıta dayalı ve etkili çözünlerde artık bizlere ulaşmaya ve sizlere sunulmaya başlamıştır.
Bel ağrısı problemi milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir durumdur.
İğnesiz, İlaçsız Bel Ağrısı Tedavisi Teknikleri;
- Bel ağrısı tedavisi için; Fizik tedavi,
- Bel ağrısı tedavisi için; Egzersiz,
- Bel ağrısı tedavisi için; Psikonöroimmünoloji,
- Bel ağrısı tedavisi için; Osteopati,
- Bel ağrısı tedavisi için; Manuel terapi,
- Bel ağrısı tedavisi için; Kayroprakti,
- Bel ağrısı tedavisi için; Gtos Terapi,
Ayrıca sadece hekiminizin önerisi ile ilaçlar gibi konservatif tedaviler yer alır.
İğneli ve İlaçlı Bel Ağrısı Tedavisi;
Bel ağrısı tedavisi için uygulanacak iğneli ve ilaçlı tedaviler sadece ilgil hekimliğiniz tarafından uygulanabilir. İlaç konusunda en yetki kişiler hekiminiz ve eczacınızdır.
Bel ağrısı tedavisi için akademik kaynaklarda yer edinmiş uygulanabilir diğer tedavi tekniklerinde ise;
- Bel ağrısı tedavisi için epidural enjeksiyonlar,
- Bel ağrısı tedavisi için steroid enjeksiyonları,
- Bel ağrısı tedavisi için cerrahi gibi daha invaziv tedavilere kadar uzanır.
Bu teknik ve metotlar mutlaka ilgili hekiminiz tarafından uygulanmalıdır.
Akupunktur, sağlık profesyoneli tarafından uygulanan masaj terapi, biofeedback tedavisi, lazer tedavisi ve elektriksel sinir stimülasyonları gibi cerrahi olmayan destekler de bel ağrısı problemlerinde rahatlama sağlayabilir.
Bel Ağrısı Tedavisi İçin Önce Hekiminize Başvurun !
Özel durumunuz için en iyi tedavi yöntemini belirlemek için öncelikle teşhis-tanı için hekiminize başvurmak gerekir. Çünkü özellikle uzun süredir geçmeyen ve var olan bir bel ağrısı problemine sahipsiniz bu asla ihmal edilecek bir durum değildir. Mutlaka en yakın sağlık kurumuna başvurmanız önerilir. Hekim muayenesinde bel ağrınızın sebebi belirlendikten sonra ise mutlaka fizyoterapistinize danışmanız önemlidir. Çünkü bel ağrısı problemlerinde fizyoterapiye yönelik teknik ve metotlar bilimsel kaynaklarca da gösterilmektedir ki ciddi başarı ve yüksek hayat kalitesi sunabilmektedir. Uygun terapi ile birçok kişi bel ağrısından önemli ölçüde kurtulabilir.
Bel ağrısı tedavisi konusunda fizyoterapi desteği için ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon merkezini arayabilir tüm merak ettiğiniz sorulara cevap bular ayrıca randevu talebinde bulunabilirsiniz.
İletişim için tıklayınız.
Bel ağrısı tedavisi konusunda diğer tüm yazılarımıza ulaşmak için tıklayınız