Bel fıtığına ne iyi gelir ? Sorusu bu rahatsızlığa sahip olan kişiler tarafından merak edilen bir konudur. Çünkü bu rahatsızlık gündelik yaşamı olumsuz yönde etkileyen ciddi bir hastalıktır. Aşırı yük binmesi ya da fazla ağır kaldırma hastalığın ortaya çıkmasında etkili faktörler arasında yer alır. Yaşlanma ya da aşırı kilo gibi etkenlerde hastalığa neden olan faktörler arasındadır.
Bel Fıtığına Ne İyi Gelir ?
Fizyoterapi uygulamaları bel fıtığına ne iyi gelir ? Sorusuna verilecek cevaplar arasında yer alır. Çünkü fizyoterapi uygulamaları fıtıklı bölgede rahatlama ve gevşeme yaşanmasına yardımcı olur. Ameliyatsız bir uygulama olan bu işlem oldukça konforludur. Süre ve seans sayısı kişiye göre değişiklik gösterebilir.
Danışan gündelik yaşamdan herhangi bir şekilde geri kalmadan normal yaşantısına devam eder. Uygulaması oldukça pratiktir. Bu tedavi hastaya uygulanırken hekim tanısı almış olması önemli bir faktördür.
Bel Fıtığı Nedir ?
Bel fıtığı, bel bölgesinde yer alan sinirlerin sıkışması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu hastalık vücudun kalça ve boyun bölgelerinde de oldukça etkilidir. Karıncalanma ya da uyuşukluk gibi durumlara neden olan bu hastalık hareket kabiliyetini büyük oranda etkiler. Toplumda en çok görülen sağlık sorunlarından biri olan bu rahatsızlığın birbirinden farklı tedavi yöntemleri bulunur. İlaç, iğne ya da ameliyat bu tedavi yöntemleri arasında yer alır. Bunlar dışında ayrıca fizyoterapi de bel fıtığında son derece etkili bir uygulamadır. Hastalığın ilerlemesini büyük oranda engelleyen fizyoterapi zamanla hasarlı bölgede iyileşmeye de yardımcı olur. Ağrısız ve acısız bir yöntem olan fizyoterapi hastalara büyük kolaylık sağlar. Hastalara özel olarak hazırlanan tedavi programları ile bu hastalığın ağrı ve acısı kısa sürede azalır.
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir ?
Bel fıtığı sinir köklerine baskı yapan bir rahatsızlıktır. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da birtakım belirtiler bulunur. Bel fıtığına ne iyi gelir, kadar bu hastalığın belirtilerini de iyi bilmek gerekir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır;
- Bacak ve ayakta uyuşukluk ve karıncalanma,
- Hareket zorluğu,
- Kaslarda yaşanan güçsüzlük,
- Yürürken ya da otururken zorluk çekme,
- Bel ağrısı,
- İdrar tutamama durumu,
- Çabuk yorulma hali,
- Bacağa vuran farklı eşikte ağrılar,
- İktidarsızlık problemi,
- Bağırsak fonksiyonlarında değişikliklerdir. Bu belirtiler kişiden kişiye değiştiğinden dolayı alanında uzman bir hekime muayene olmak oldukça önemlidir. Bu hastalığın tanısı konulurken röntgen, EMG, MR ve CT taraması yöntemlerinden faydalanılır. Karar verecek olan sadece hekiminizdir.
Bel Fıtığının Nedeni ?
Bel fıtığına neden olan faktörlerin en başında ağır yük kaldırma nedeni ile belde oluşan deformasyon gelir. Yaşlanma nedeni ile vücutta oluşan değişikliklerde belde fıtık oluşmasına sebep olur. Hareketsiz yaşam kaslarda erimeye neden olacağından dolayı fıtığı tetikleyen bir durumdur. Bu nedenle düzenli şekilde spor yapmak ya da yürüyüş yapmak önemlidir. Genetik yatkınlık durumu bu hastalığın görülme ihtimalini arttıran faktörler arasında yer alır. ABS Fizyoterapi kliniği sunmuş olduğu birbirinden farklı fizyoterapi programları ile hastalara kolay yoldan bel fıtığı tedavisi olma imkanı sunar.
Bel Fıtığına Ne İyi Gelir ? Neler Yapılabilir ?
Bel fıtığına ne iyi gelir sorusunun cevapları arasında fizyoterapi uygulamaları büyük bir cevaba sahip. Bel fıtığı tedavisi esnasında kullanılan fizyoterapi uygulaması sayesinde sinirlerdeki tahriş azalarak omurganın işlevselliği büyük oranda arttırılır. Hareket etmeyi kolaylaştırıcı etkiye sahip olan fizyoterapilerden faydalanmak için hastalığınızın tanısının konmuş olması gerekir. Tanısı konulmamış hastaya klinikte herhangi bir işlem uygulanmamaktadır. Bu nedenle bel fıtığı rahatsızlığı olan hastaların ilk olarak tam teşekküllü bir sağlık kurumunda uzman nörolog tarafından muayene olması gerekir. Hekimin talep ettiği çeşitli görüntüleme ve testlerin yaptırılması tanı için oldukça önemli bir noktadır. Erken dönemde uygulanmaya başlayan fizyoterapi uygulamaları hastalığın ilerlemesi durdurucu etkiye sahiptir.
Bel fıtığı, omurilik disklerinin zayıflaması veya yırtılması sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve sıklıkla bel ağrısı, bacak ağrısı ve hareket kısıtlılığına neden olabilir.
Ancak, bel fıtığı yaşayan birçok insan, hekim teşhis tanısı sonrasında fizyoterapistler tarafından uygulanan ve fizyoterapiye yönelik teknik ve metotlar ile rahatlama sağlayabiliyor.
İşte bel fıtığına iyi gelen bazı etkili yöntemler:
1. Bel Fıtığına Ne İyi Gelir ? Egzersizler ve Streching (Esnetme): Bel fıtığına ne iyi gelir sorusunda bel fıtığı olan kişiler için uygun egzersizler ve esnetme hareketleri oldukça önemlidir. Bel kaslarını güçlendirmek ve esnetmek, bel fıtığından kaynaklanan ağrıları hafifletebilir. Fizik terapistleri tarafından önerilen bel egzersizleri, bel fıtığı tedavisinde önemli bir rol oynar.
2. Bel Fıtığına Ne İyi Gelir ? Yoga ve Pilates: Bel fıtığına ne iyi gelir sorusunda yoga ve pilates, vücut esnekliğini artırabilir ve bel fıtığı semptomlarını hafifletebilir. Bu egzersiz formları, kas gücünü artırarak omurga sağlığını destekler ve aynı zamanda stresi azaltabilir.
3. Bel Fıtığına Ne İyi Gelir ? Masaj ve Fizik Tedavi: Bel fıtığına ne iyi gelir sorusuna ek olarak bel fıtığı tedavisinde sadece fizyoterapistiniz tarafından yapılacak masaj terapiye yönelik teknikler ve fizik tedavi önemli bir rol oynar. Fizyoterapistiniz tarafından uygulanan bu manuel teknikler bel fıtığının ortaya çıkardığı kas spazmlarını azaltabilir ve bel fıtığına bağlı olarak ortaya çıkan ağrıyı hafifletebilir.
4. Bel Fıtığına Ne İyi Gelir ? Ilık-Sıcak Uygulamalar: Bel fıtığına ne iyi gelir sorusuna cevap olarak sıcak uygulamalar ya da ılık bir duş rahatlatabilir. Bel fıtığından kaynaklanan ağrıları yönetmeye yardımcı olabilir. Bu uygulamalar, kasları rahatlatabilir. Ancak enfeksiyon durumu söz konusu ise asla sıcak uygulama öncesi mutlaka sağlık profesyoneline danışmanız önerilir.
5. Bel Fıtığına Ne İyi Gelir ? Doğal Anti-inflamatuar Besinler: Bel fıtığına ne iyi gelir sorusunda doğru beslenme de çok büyük bir öneme sahiptir. Bel fıtığına iyi gelen besinler arasında anti-inflamatuar özelliklere sahip olan gıda ve besinler bulunur. Zencefil, kurkumin içeren zerdeçal, omega-3 yağ asitleri içeren balık gibi besinler, vücutta bel fıtığının oluşturduğu inflamasyonu olumlu yönde değiştirme gücüne sahiptir. Bel fıtığında neden beslenme çok önemli yazımızı okumak için tıklayınız.
6. Bel Fıtığına Ne İyi Gelir ? Ergonomik Düzenlemeler: Bel fıtığına ne iyi gelir sorunsalında en önemli ayaklardan birisi de günlük olarak gerçekleştirdiğimiz beden-vücut hareketlerimiz. Özellikle oturma ve yatma pozisyonlarını düzenlemek, bel fıtığı semptomlarını hafifletmede yardımcı olabilir. Doğru postür, omurganın doğru hizalamasını sağlar ve baskıyı azaltabilir. Doğru postür ve günlük hareketlerinizi düzenlemek için lütfen fizyoterapistinize danışın.
Bel Fıtığına Ne İyi Gelir ? Uygulanabilecek Teknik Ve Metotlar
Bel fıtığı problemlerinde güncel ve akademik çalışmalarca ıspatlanmış olan oldukça konforlu teknik ve metotlar vardır. Bu tekniklerden bir çoğu herhangi bir iğneli ya da ilaçlı metodu içermez.
Bel fıtığına iyi gelebilecek teknikler arasında;
- Osteopati,
- Manuel Terapi,
- Psikonöroimmünoloji,
- Kişiye özel 3D (üç boyutlu ) postüroloji değerlendirmesi ile sağlanacak destek gibi seçenekler sıralabilir.
Bel Fıtığına Ne İyi Gelir Konusunda Tüm Detaylar İçin
Unutulmamalıdır ki bel fıtığı tedavisi bireyden bireye farklılık gösterebilir. Herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşıldığında, hekiminize danışmak önemlidir. Belirtiler devam ederse veya kötüleşirse, acil tıbbi yardım alınmalıdır.
Bel fıtığına ne iyi gelir yazımızda anlatılan yöntemleri denemeden önce hekiminize danışmak her zaman akıllıca olacaktır. Bel fıtığı tedavisi kişiselleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir ve uzman bir doktorun rehberliği önemlidir.
Bel fıtığı konusunda merak ettiğiniz sorular varsa cevap bulmak için ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon merkezini aramaktan çekinmeyin. Dünya standartlarında terapi hizmetlerinden faydalanmak için, uzman kadromuzdan destek ve bilgi almak için bizlerle iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.
İletişim için tıklayınız.
Bel fıtığı ve diğer tüm konularda ki yazılarımıza ulaşmak için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Tıklayınız.