Skip to main content

Boyunda fıtık, boyun omurlarındaki disklerin dış kısmının çatlak veya zayıf olduğu durumlarda, iç kısımdaki jel benzeri bir madde omurilik veya sinir köklerine doğru sızdığında oluşan bir durumdur. Bu durum, boyun omurgasındaki disklerin yer değiştirmesiyle sonuçlanarak sinir sıkışmasına ve ağrıya neden olabilir. Boyun fıtığı genellikle boyun, omuz ve kollarda ağrı, uyuşma ve güçsüzlük gibi semptomlarla kendini gösterir. Tedavi genellikle ağrı yönetimi, fizik tedavi, egzersiz programları ve cerrahi seçenekleri içerebilir.

Boyun Fıtığı Nedir ?

Boyun fıtığı nedir ? Konusu boyun problemi yaşayan kişilerin sıkça cevap aradığı soruların başında gelmekte. Boyun fıtığı, boynun iskelet yapısını oluşturan 7 adet disk arasında jöle kıvamında sıvının kayması ve bu kayan parçanın bu bölgede kanal ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan bir durumdur. Boyun fıtığı nedir sorusunun cevabı bu şekilde açıklanabilir. Boyun fıtığı genellikle uzun bir süre belirti vermeyebilir ve bu şekilde ilerler. Bu nedenle erken teşhisi zor olacaktır. Bunun nedeninin açıklaması ise diskler arasındaki kayan parçanın çevrede bulunan omurilik ve sinirlere baskı yapmayacak kadar az olmasıdır. Vücudun tüm sistemini taşıyan vertebraların başlangıç kısmı boyundur. Boyundaki 7 vertebradan ( omurdan) oluşan kısımların ilk ikisi atlas ve eksen omurga olarak adlandırılır. Bunlar özel bir yapıya sahiptir ve kafatasına tutunur niteliktedir. Sinirler boyun bölgesinden geçerek bütün vücuda yayılır Boyun fıtığını teşhis ederken öncelikle hastanın şikayetlerinin özenle dinlenmesi gerekir. Çünkü boyun bölgesi hassas bir bölge olduğu için ve birçok sinir orada toplandığı için bunun psikolojik olması da olası bir durumdur.

Boyun fıtığı genel anlamda en sık bir şekilde 5. ve 6. omurlarda görülür. Daha az sıklıkla ise 6. ve 7. omurlarda görülür. Bunun nedeni ise bu omurların çok hareketli olması ve strese daha çok maruz kalmasıdır.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir ?

Bazı belli başlı boyun fıtığı belirtileri vardır. Bu belirtiler hastalarda yalnızca bir olacak şekilde bulunabilirken aynı zamanda birden çok berirti de tek bir kişide toplanabilir. Bu belirtiler şunlardır :

  1. Boyun ve omuz ağrısı. ( Bu ağrılar hastaları gece boyu uyanık tutacak kadar fazla bile olabilir.)
  2. Boynun arka kısmından baş kısma doğru bulaşan ve fazlalaşan ağrı.
  3. Bir veya iki kolda oluşan huzursuzluk hissi.
  4. Bir veya iki kolda oluşan şiddetli ağrı.
  5. Bir veya iki kolda oluşan hissizlik. Hisler zayıf bir şekilde oluşur. (Bazı zamanlarda elde bulunan nesneyi yere düşüren hastalar olabilir.)
  6. Bir veya iki kolda oluşan uyuşma ve keçeleşme hissi.
  7. Yürürken oluşan baş dönmesi ve denge kaybı.

Boyun Fıtığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Boyun fıtığının tedavisi fıtığın derecesine yani diskin kola ve omuriliğe giden sinirlere uyguladığı baskının miktarına göre değişiklik gösterebilir. Makul derece denilecek şekilde boyun veya kol ağrısı var ise boyun fıtığı genel anlamda başlangıç seviyesinde olacak şekilde görülür. Böyle bir durumda hastaya kas gevşetici ilaçlar verilir. Yatak dinlenmesi ile birlikte ani hareketler yapmaması önerilir. Mutlaka hekim yönlendirmesi ve önerisi dahilinde hareket edilmelidir.

  • Hasta genelde çok ağır şeyleri kaldırmamalıdır. ( Fizyoterapist önerisi doğrultusunda bu durum değişiklik gösterebilir. )
  • Kısa süreli de olsa bir boyunluk edinmelidir. ( Uzman önerisi varsa. )
  • Yumuşak bir yastık tercih etmelidir. ( Yastıksız yatmanın önemini vurgulayan çalışmalar var. )
  • Boyun kaslarının güçlendirilmesi için egzersiz yapılır. (Mutlaka fizyoterapist eşliğinde kişiye özel olmalıdır.)
  • Hastalar stresten kaçınmalıdır. ( Multidisipliner çalışma ilkesi kapsamında psikolog desteği gerekebilir. )

Boyun Fıtığı İçin Fizyoterapi ( Fizik Tedavi )

Boyun fıtığı ilerlerse fizik tedaviye (fizyoterapi) kadar giden bir süreç hastayı bekliyor olacaktır. Fizik tedavi öncesi mutlaka hekim teşhis tanısı gereklidir ve tedavi süreci mutlaka bir uzman gözetiminde devam etmelidir. Fizik tedavi uygulanırken ilk birkaç günde ağrı şiddetlenebilir fakat fizyoterapistin istediği süreçte tedaviye pes etmeden devam edilmelidir. Çünkü iyileşmeye giden yolda süreç bazen gri bir renk alabilir. Bu vücudun iyileşme mekanizmasının bir sonucudur.

Boyun fıtığı tedavisinde ilerleyen durumlarda ameliyat gerekebilir. Fizik tedaviye rağmen hastanın ağrıları hala devam ediyorsa da ameliyat gerekebilir. Burada önemli olan hastanın klinik Çoğu hasta ameliyat sonrasında kısa sürede iyileşme gösterecektir. Boyun ve kol ağrılarının ameliyat sonrasında geçmesi kuvvetle muhtemeldir. Ameliyat bölgesinde hafif bir ağrının görülmesi de göz ardı edilemez bir durumdur.

Cerrahi bazı tedaviler de uygulanabilir. Günümüzde de en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden birisidir. Mikroskobik disk yöntemi de denir. Hastanın ve hastalığın durumuna göre takip edilecek şekilde çıkan fıtıkların yerine özel kafesler kullanılabilir. Burada ilgili teknik ve yönteme karar verecek olan kişi ilgili hekiminizdir. Hekim / fizyoterapist iş birliği hastanın ameliyat öncesi ve sonrası süreci için çok önemli bir yere sahiptir.

Boyun Fıtığı Teşhisi Nasıl Yapılır ?

Hasta, hekimine yukarıda belirtilen şikayetler ile birlikte gittiğinde hekim hastayı öncelikle başlangıç muayenesi yapar. Daha sonra MR, bilgisayarlı tomografi ve EMG gibi radyolojik testler isteyebilir. Bu raporlar sonrasında boyun fıtığının yeri, fıtığın hasta üzerindeki etkisi ve şiddeti, sinirlerin ne kadar etkilendiği gibi sorunlar belli olur. Boyun fıtığı tanısı koymadan önce ilk istenecek tetkik X-ray tekniğidir. Omurgayı oluşturan kemiklerin dizilimi ve oluşan deformasyon olup olmadığı hakkında bilgiyi en doğru şekilde verir. Kemiklerin yapısı için en uygun yöntem olarak görülür. Bilgisayarlı tomografi bütün bunların haricinde boyun bölgesinde kireçlenme olup olmadığını da saptamaya yardımcı olur. Hekimin gerçekleştirdiği fizik muayene ile birlikte hastanın eklem hareket genişliğinin ne derece etkilendiği ve hareketler ile birlikte şikayetlerin nasıl etki gösterdiği incelenir. Burada önemli ve unutulmaması gereken şey boyun fıtığı teşhis ve tanısı sadece hekim tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde ciddi risk ve olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.

Boyun fıtığı nedir konusunda merak ettikleriniz ve fizyoterapi desteği konusunda hizmet almanız için iletişim sekmemizi tıklayarak bizleri arayabilirsiniz.

Boyun fıtığı nedir ? konusunda ve boyun problemlerinde diğer yazılarımıza ulaşmak için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın. Blog sayfamıza ulaşmak için tıklayınız.

Yorum Yap