Skip to main content

Fibromiyalji belirtileri, kronik yaygın kas ağrısı, yorgunluk, uyku sorunları ve duyarlılık gibi durumlarla karakterize edilen yaygın bir ağrı sendromudur. Bu durum, genellikle genç yetişkinler arasında yaygındır ve kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Fibromiyalji belirtileri, kişiden kişiye değişebilir ve bazen diğer sağlık koşullarıyla karışabilir.

Fibromiyaljiyi tanımlayan birkaç belirti ve semptom bulunmaktadır.

Fibromiyalji belirtileri;

  • Yorgunluk,
  • Uyku ve hafıza problemlerinin eşlik ettiği kas ve iskelette hissedilen yaygın ağrı türü olarak tanımlanabilir.

Genellikle uyku düzenin bozulmasına ve aşırı yorgunluk hissedilmesine neden olan uzun süreli yumuşak doku romatizmal ağrı sendromudur. Bu hastalığın her yaş grubunda ortaya çıkma ihtimali vardır. Ancak orta yaş grubundaki kadınlarda diğer kişilere göre daha sıklıkla görülür.

Fibromiyalji Neden Olur ?

Bu hastalığın ortaya çıkmasında hem çevresel hem de genetik faktörlerin etkisi vardır. Hastalığın oluşmasında genetik faktörler çevresel faktörlere göre daha etkilidir. Yakın çevresinde bu hastalığı olan kişilerin diğer kişilere göre fibromiyalji hastalığına yakalanma oranı 8 kat daha fazla olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır.  Çevresel faktörler arasında ilk sıralarda bazı enfeksiyon türleri yer alır. Çeşitli bilimsel araştırmalarda enfeksiyonların direkt fibromiyalji ile bağlantılı olmasa da hastalığın oluşmasında rol oynayabileceği belirtilir. Tüm bu nedenlere ek olarak günlük hayatta yaşanılan stresin de fibromiyaljiye neden olduğu düşünülür.

 Fibromiyalji Belirtileri Nedir ?

Fibromiyalji belirtileri genellikle vücudun belirli noktalarında ortaya çıkan hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Bu ağrılar zamanla gündelik hayatı olumsuz etkileyecek seviyeye ulaşabilir. Bununla birlikte, fibromiyaljinin sadece ağrı ile sınırlı olmadığını bilmek önemlidir.

Bu hastalığın ağrı dışındaki en yaygın belirtiler şu şekildedir:

  • Fibromiyalji belirtileri dışında depresyon ve anksiyete fibromiyaljiye yatkınlığı arttırabilir,
  • Fibromiyalji belirtileri odaklanma güçlüğü ve dikkat eksiklikleri gibi sorunları ortaya çıkarabilir,
  • Egzersiz yaparken çabuk yorulma ve halsizlik durumu fibromiyalji belirtileri arasında gösterilebilir,
  • Kulakta yoğun çınlama,
  • Ağrı eşiğinin düşmesi ve herhangi bir ağrıyı olduğundan daha fazla hissetme durumu da fibromiyalji belirtileri arasında gösterilebilir,
  • Çarpıntı ve nefes alamama hissi,
  • Ödem,
  • Sindirim şikâyetleri yine fibromiyalji belirtilerinin en önemli ayaklarından biri olabilir,
  • Gözlerde kuruluk faktörüde yine fibromiyallji belirtileri arasında gösterilmektedir.

Fibromiyalji ayrıca duyarlılık ve hassasiyetle de ilişkilendirilir. Hastalar genellikle ışık, ses, dokunma ve hatta bazı kokulara aşırı duyarlılık gösterirler. Bu, günlük yaşam aktivitelerini sürdürmeyi zorlaştırabilir ve kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.

Bunlarla birlikte, fibromiyalji tanısı koymak zor olabilir çünkü belirtileri diğer sağlık sorunları ile karışabilir. Bu nedenle, fibromiyaljiyi teşhis etmek için bir dizi test ve fiziksel muayene genellikle gereklidir. Bu belirtileri yaşayanlar, ilgili hekimlerine ya da sağlık kuruluğuna danışarak doğru tanı ve tedavi planı için destek almalıdırlar.

Fibromiyalji Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Tanının doğru bir şekilde konulabilmesi için öncelikle hastanın öyküsü uzman hekim tarafından ele alınır ve ardından hastanın fiziki muayenesi detaylı bir şekilde yapılır. Fibromiyalji hastalığının doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi için yapılan fiziki muayenede vücudun belli bölgelerindeki kaslar ve bunların kuvvet dereceleri kontrol edilir.  Bazı durumlarda ise hastalıkla ilgili doğru teşhisi koyabilmek için doktorlar çeşitli laboratuvar testlerinden de faydalanabilir. Fibromiyalji hastalığının tedavisinde günümüze uygulanmakta olan çeşitli yöntemler vardır. Cerrahi yöntem, düşünülebilecek en son aşamadır. Çünkü en basit cerrahi yöntemler dahi bazı riskler taşıyabilir. Fizyoterapi tedavi yöntemleri arasında öne çıkar. Hasta ilaç tedavisi ile birlikte fizik tedavi de alabilir. Ağrılı kasların güçlendirilmesi ve hastanın şikayetlerinin azaltılması için her hastanın ağrı şiddetine göre  fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Fizyoterapi hastanın yaş ve cinsiyet gibi kişisel durumuna ve ağrıların şiddetine göre belirlenir. Bu nedenle hekim teşhisi oldukça önemlidir.

Fibromiyalji Belirtileri Sonrası Fizyoterapi Desteği

Fibromiyaljiyi yönetmek için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu, ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz, beslenme değişiklikleri ve stres yönetimi tekniklerini içerebilir. Her hasta farklı olduğu için, etkili bir tedavi planı genellikle bireyselleştirilir. Bu yüzden fibromiyalji tedavisinde hekim – fizyoterapist iş birliği çok önemlidir.

Fibromiyalji Belirtileri İçin Fizyoterapiye Yönelik Teknik Ve Metotlar Çok Etkili

Fizyoterapide amaç, hastanın hayati unsurları sağlıklı olarak yerine getirebilmesini sağlamaktır. Doktor teşhisinin ardından ABS Fizik Tedavi Merkezi’nde hiçbir cerrahi müdahale, iğne ve ilaç gibi yöntemler kullanılmadan hastalığın tedavisi gerçekleştirilir. Merkezde doğru fizyoterapi teknikleri kullanılarak tedaviden en iyi verim alınmaya çalışılır. ABS Fizyoterapi Kliniği‘nde insan sağlığı açısından kabul edilmiş dünya standartlarında tedavi metotları kullanılır. Bu metotlar ile siz de yaşam kalitenizi yükseltebilir, fibromiyalji rahatsızlığınızdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

Sonuç olarak, fibromiyalji birçok kişinin yaşadığı yaygın bir sağlık sorunudur ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Ancak doğru hekim tanısı ve bilimsel veriler çizgisinde doğru terapisel yaklaşımlar, fibromiyaljiye özgü semptomların yönetimi ve yaşam kalitesinin artırılmasını mümkün kılar.

İletişim ve randevu için tıklayınız.

Yorum Yap