Başlıktan da anlaşılacağı gibi, fizik tedavi insan sağlığına dair önemli bir disiplindir. Peki, bu tedavi yöntemi tam olarak nedir? Fizik tedavi, birçok kişinin ağrılarından kurtulmalarına, hareket kabiliyetlerini artırmalarına ve yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olan bir rehabilitasyon sürecidir.
Fizik tedavinin temel amacı, hastanın fonksiyonel kapasitesini geri kazanmasına yardımcı olmaktır. Bu süreç, çeşitli yöntemler ve teknikler kullanılarak uygulanır ve genellikle bir fizyoterapist ya da masaj terapisti tarafından yönlendirilir.
Fizik Tedavi Nedir ?
Fiziki açıdan yaşanabilecek bazı durumlarda ve sorunlarda akla ilk önce fizik tedavisi gelir. Fizik tedavi nedir ve nasıl yapılır konusunda birçok araştırmalar mevcuttur. Günümüzde özel hastaneler ve devlet hastaneleri olmak üzere fizik tedavi merkezlerinde çalışmalar devam etmektedir.
Hastalıklar, yaralanmalar, kazalar, travmalar ya da yaşlılık sebebi ile fonksiyonlarda eksilme gösterildiğinde bu hareketlerin geri kazanılması için yapılan tedavilerdir. Bu tedavilerde hastanın şiddetine göre yöntemler uygulanır.
Fizik Tedavi Nasıl Yapılır ?
Fizik tedavi öncelikle bir uzman ile birlikte, kontrol altında yapılır. Bu kişiler aynı zamanda tıp fakültesi mezunu uzman bir hekim ya da fizik tedavi ve rehabilitasyon mezunu fizyoterapistlerdir. Hastalığın ortaya çıkış nedeni ile birlikte vücudun ilgili bölgesine çeşitli yöntemler ile fizik tedavi yapılır. Fıtık ve benzeri sorunlarda sıcak / soğuk su uygulaması da yaygın olarak kullanılabilir. Bir de elektrik akımı önemli olabilecek yöntemler arasındadır. Yaralanma veya hastalık sebep ise egzersiz de önemli bir yöntem olarak hastaları karşılar. Hastalığın şiddetine göre uygun bir fizik tedavi yöntemi uygulanır.
Maddeler haline fizik tedavi nedir ? Sorusu ve uygulaması yöntemler ise şu şekildedir.
- Yüzeysel ısı
- Derin ısı ( Ultrason ve yüksek yoğunluk içeren lazer içerisinde bulunur. )
- Hidroterapi (Kaplıca tedavisi, Havuz içerisinde egzersiz gibi yöntemler içerisinde bulunur. )
- Mekanoterapi (Mekanik cihaz ve aparatların tedavisi amacı ile kullanılır.
- Manuel terapi yöntemleri ( Herhangi bir makine ya da cihaz işin içerisinde olmadan el ile uygulanan yöntemlerdir.
- Tedavi eden egzersiz yöntemleri ( Hastalığa ve kişiye göre ayarlanmış egzersiz yöntemlerini içerir. )
- Protez kullanımı ( Eksik olan uzvun yerine taklit edici aparatın kullanılmasıdır.)
- Ortez kullanımı ( Halihazırda var olan bir uzvu korumak amacı ile uzvun desteğini artırmak için kullanılan aparatlar ) vb. teknik ve metotlar olarak sıralanabilir.
Bir çok metot ve teknik fizik tedavide geleneksel ya da güncel olarak düşünülebilir. Daha çok özelleşmiş merkezler güncel ve yeni teknikler ile ilerlerken bazı kurumlar ise eski ya da geleneksel teknikleri tercih etmektedirler. Burada önemli olan ilgili hekiminizin sizin için hangi fizik tedavi tekniğinin daha uygun ve doğru olacağına karar vermesidir.
Fizik Tedavi Hangi Alanlarda Kullanılır ?
Fizik tedavinin kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir :
- Ortopedik hastalıklar
- Yaralanmalar
- Nörolojik ve sinir – kas hastalıkları
- Akut ve kronik ağrı
- Romatizmal hastalıklar
- Doğumsal kemik hastalıkları
- Pediatrik rehabilitasyon
- Kalp – akciğer rehabilitasyonu
- Yaşlı rehabilitasyon
- Spor yaralanmaları
- Diyabet , osteoporoz gibi metabolik hastalıklar
- Duruş bozuklukları
- Yumuşak doku hastalıkları
- Çapraz bağ yaralanmaları
Bu şekilde ortaya çıkan birçok farklı sebeplerden dolayı fizik tedaviler uygulanabilir.
Fizik Tedavinin Süresi Ne Kadardır ?
Fizyoterapist, hastanın iyileşme sürecini kendisi hastalığına göre belirler ve bununla birlikte tedavi süresi değişkenlik gösterebilir. Seans üzerinden gösterilen fizik tedavi uygulamaları ortalama 45 – 60 dakika arasında sürer. Hastalığa verilen tanıya bağlı olarak 15 ve 30 gün arasında süren tedavi uygulamaları bulunur. Önemli olan nokta kişinin yaşadığı sorunun tamamen ortadan kalkmasıdır ve bu süreçte seans süreleri uzayabilir ya da kısalabilir.
Fizik Tedavi Nedir ? Fizik Tedavide Kullanılan Yöntemler ?
Fizik tedavi sürecinde kullanılan bazı yöntemler mevcuttur ve hastaya, hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir :
- Fizik Tedavi Nedir: Manuel Terapi
Gevşetme teknikleri , lenf drenaj, tetik nokta terapisi gibi el ile uygulanan yöntemlerin genel adına verilen terapi çeşididir.
- Fizik Tedavi Nedir: Yüzeysel Sıcak ve Soğuk Uygulamalar
Sıcak uygulamalar ağrının eşiğini artırır. Metabolik aktiviteyi artırmak ve kas spazmını azaltmak amacı ile kullanılır. Soğuk uygulamalar ise genellikle ağrıyı azaltma amacı ile kullanılır. Kan dolaşımını da azaltarak hücre dayanıklılığını artırır.
- Fizik Tedavi Nedir: Derin Isıtıcılar
Ultrason ve kısa dalga diatermi tedavilerini içeren bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemindeki amaç kas, kemik gibi bağ dokusu gibi derin dokuları ısıtmaktır. Isının ağrı kesici, kas gevşetici gibi etkileri vardır.
- Fizik Tedavi Nedir: Elektroterapi
Çeşitli frekanslardaki elektrik akımının fiziksel etkilerinden tedavi yönteminin uygulanmasıdır. Elektroterapi de diğer yöntemler gibi ağrıları yok etmek için kullanılır. Bu tedavi yönteminde alternatif akımlar, doğru akımlar, orta frekanslı akımlar, alçak frekanslı akımlar ve yüksek frekanslı akımlar kullanılır.
- Fizik Tedavi Nedir: Hidroterapi
Su ile yapılan tedavi yöntemidir. Genel uygulamada kaplıca, deniz ve havuz suyu ve sıcak su küveti tedavisi kullanılır.
- Fizik Tedavi Nedir: Lazer Terapi
Dokularda önemli bir ısı artışı yaratmayacak kadar küçük dozlarla uygulanır. Genelde uygulanan bölgede hastalar pek bir şey hissetmezler fakat çok az da olsa ısı hisseden hastalar mevcuttur.
- Fizik Tedavi Nedir: Traksiyon
Çekme kuvveti ile birlikte yumuşak dokular gerilir ve eklem yüzeyleri ile birlikte de kemik yapıları birbirinden ayrılır.
- Fizik Tedavi Nedir: Egzersiz Terapisi
Egzersiz terapisi, hastanın fonksiyonel kapasitesini artırmak, kas gücünü ve esnekliğini geri kazanmak için özel olarak tasarlanmış egzersizlerin kullanılmasını içerir. Bu egzersizler, hastanın durumuna ve ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir.
Güncel, kanıta dayalı ve modernize tekniklerin içerisinde de ayrıca omurga rahatsızlıklarında ve ağrı konseptlerinde kullanılan yöntemlerde de;
- Kinezyo Teyp ( Bantlama Tekniği )
- Terapotik Egzersiz
- Osteopati
- Kayroprakti
- Psikonöroimmünoloji
- GTOS Terapi
- Kişiye özel üç boyutlu vücut analizi,
- Kişiye özel üç boyutlu ayak analizi gibi teknikler en sık başvurulan tedavi ya da terapi yöntemleri arasındadır.
Fizik Tedaviyi Kim Uygular ?
Fizyoterapistler, insan vücudunun anatomisi ve fizyolojisi konularında uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir. Hareket bozuklukları, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, spor yaralanmaları ve nörolojik sorunlar gibi çeşitli durumlarla ilgilenirler. Fizyoterapistler, hastaların belirli ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş tedavi planları oluştururlar ve egzersizler, manuel terapi, elektroterapi ve diğer modaliteler gibi yöntemleri kullanarak tedavi sürecini yönetirler. Burada hekim teşhis tanısı sonrası yönlendirilmiş olmak en doğru ve geçerli yoldur.
Sonuç olarak;
Fizik tedavi, sadece belirli bir rahatsızlık ya da sakatlık sonrası değil, aynı zamanda genel sağlık ve iyilik halini desteklemek için de kullanılabilir. Düzenli fizik tedavi oturumları, yaşlanma sürecinde hareketliliği ve bağımsızlığı korumaya yardımcı olabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.
Fizik tedavi birçok insanın yaşamını olumlu yönde etkileyen önemli bir sağlık hizmetidir. Fizyoterapistler bu alanda uzmanlaşmış profesyoneller olarak hastaların iyileşme süreçlerinde önemli bir rol oynarlar. Fizik tedavinin etkili bir şekilde kullanılması, insanların sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir. Unutmayın ki, herhangi bir sağlık durumunda profesyonel bir fizik tedavi uzmanına danışmak önemlidir.
Hekim teşhis ve tanısı sonrasında fizik tedavi konusunda kanıta dayalı, güncel ve alanında üst düzey metotlarla hizmet veren İstanbul Bakırköy’de bulunan ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon merkezinden destek ve randevu talebinde bulunmak için iletişim sekmesini tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.