Fizyoterapist Kimdir ?
Fizyoterapist kimdir ? Her geçen gün daha fazla insan hastaların kusurlarını azaltıp, onları topluma kazandırmak için fizyoterapist olmayı seçiyor. Fizik tedavi alanında yer almak isteyen adayların akıllarına hemen “Fizyoterapist olmak için ne yapmalıyım? Bu mesleği seçmek avantajlı mıdır?” gibi sorular geliyor. Her meslekte olduğu gibi özverili ve çalışkan olmayı gerektiren bu alanda da yer almak için mutlaka belli eğitimler alarak tecrübe kazanmak gerekiyor. Dünya genelinde son zamanlarda yapılan çalışmalar fizyoteterapistlerin ve fizyoterapi mesleğinin gelişen tıp sisteminde ve modern yaşamda en iyi 5 meslek arasında olduğunu göstermektedir. Fizyoterapi mesleğinin en iyi meslekler arasında gösteriliyor olması bu alanda gelişmeleri de beraberinde getirmektedir. Çünkü insan sağlığı herşeyin en üstünde olan bir durumdur ve bu alanda çalışmak en iyi olmayı gerektirir. Fizyoterapist kimdir ? Diye soracak olursanız; insanlık tarihi kadar eski, sevginin dilidir.
Fizyoterapist Ne İş Yapar ?
Fizyoterapist Ne İş Yapar ? Öncelikle fizyoterapist nedir sorusunun cevabını kavramak, mesleğe girmeden önceki en önemli adımlardan biridir. Fizyoterapist; hastalık, yaralanma, yaşlılık veya bir probleme bağlı olmaksızın gelişen hayat kalitesini etkileyen faktörler gibi durumlar sonucunda hareketlerinde çeşitli kısıtlılıklar açığa çıkmış olan, bu kısıtlılıklar sonucunda bir takım ağrılar yaşayan, bu ağrıların meydana getirdiği çeşitli fonksiyon bozuklukları olan bireylerin konforlarını, yaşam kalitelerini ve hareket kabiliyetlerini arttırmayı amaçlar. Bu açılmaya kısaca; bireylerin yaşam kalitesini yükseltmekte diyebiliriz.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanına özgü: egzersiz, manuel terapi, osteopati, psikonöroimmünoloji, gtos terapi gibi çeşitli yöntemleri kullanarak, seanslara yayılan tedaviyi tamamlama görevini gerçekleştirme yükümlülüğü hastalığı teşhis ve tanı noktasında ilgili uzman hekime, uygulayıcı kişi noktasından ise fizyoterapist’e aittir. Fizyoterapist kimdir sorusunun bir diğer cevabıda budur.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon bir meslek tanımıdır. İnsan sağlığını daha iyi seviyelere taşımak adına tüm tıp branşlarıyla bir arada çalışabilir. Alt dalında 15’ten fazla uzmanlık bulunmaktadır.
Fizyoterapistler; işlevlerini yitiren yapıların desteklenmesi amacıyla vücuda takılan cihazların nasıl kullanılacağının öğretilmesinden, yaralanma veya hastalık sonucu zarar gören kas, iskelet, sinir sistemi, dolaşım sistemi gibi tüm vücut yapılarının güçlendirilmesini sağlamaya kadar geniş bir görev tanımına sahiptirler. Denilebilir ki gerek teknolojik gerek doğal tıp noktasında etkin rol alabilecek donanıma sahip iyi yetiştirilmiş sağlık profesyonelleridirler.
Fizyoterapistler Hangi Hastalıklarla İlgilenir ?
Fizyoterapistler Hangi Hastalıklarla İlgilenir ? Gelişmiş bir çok Dünya ülkesinde teşhis-tanı koyma, ilaç verebilme ve kişilerin direk ulaşabilir hakkının olduğu bir meslek olmasına rağmen ülkemizde uzun yıllardır değiştirilmemiş mevzuatlar gereğince kişilerin fizyoterapiste direk ulaşabilir hakkında kısıtlılıklar vardır. Fizyoterapistler ülkemizde hastalıkta teşhis ve tanı koyma yetisine sahip değildirler. İlgili bir rahatsızlıkta terapi desteği almak için hekim teşhis ve tanısı gerekir. Fizyoterapistler teşhis ve tanısı koyulmuş olan hastalarla çalışabilirler. Bir fizyoterapist çok farklı hastalık grupları ile yakından ilgilenir. Bu yüzden multidisipliner çalışma ilkesi kapsamında neredeyse tüm tıp alanlarıyla koordine halinde çalışabilir ve başarı sağlayabilir.
Fizyoterapinin ve fizyoterapist’in en çok uğraştığı hastalık grupları ya da rahatsızlıklar içerisinde şunlar vardır:
- Omurilik yaralanmaları,
- Ağrı (Bel, boyun vs.),
- Travmatik beyin yaralanmaları,
- Felç (tam veya kısmi),
- Serebral palsi,
- Sinir yaralanmaları,
- Kırık,
- Uzuv kayıpları,
- Protezli hastalar,
- İltihabi romatizmal hastalıklar,
- Poliomyelit,
- Skolyoz/Omurga eğrilikler,
- Kifoz,
- Postür duruş bozuklukları,
- Bel fıtığı,
- Boyun fıtığı,
- Ameliyat öncesi ve sonrasında fizyoterapi,
- Karpal Tünel Sendromu,
- El yaralanmaları,
- Multiple skleroz,
- Spina bifida,
- Cerrahi öncesi ve sonrası rehabilitasyon,
- Kardiyopulmoner rehabilitasyon,
- Nörojenik mesane ve barsak fonksiyon bozukluklar,
- Osteoartrit,
- Sistemik romatizmal hastalık çeşitleri,
- Sinir sıkışmaları ve sinir tuzaklanmaları,
- Önkolojik rehabilitasyon,
- Yanık rehabilitasyonu,
- Spor hekimliği ve spor yaralanmaları,
- Lordoz,
- Piriformis sendromu,
- Siyatik sinir sıkışması,
- Migren,
- Fibromiyalji,
Gibi bir çok alanla çalışabilir ve etkin başarı sağlayabilir. Sizinde böyle problem ve şikayetleriniz varsa mevcut tedavinize destek almak yada gerçekten tedavi olabilmeniz için hekiminizinde onayı ile birlikte bir fizyoterapist’e danışabilir ve destek alabilirsiniz. Fizyoterapistlerin sahip olduğu uzmanlık alanlarına göre de destek alacağınız terapistinizin bu konuda doğru kişi olması gerekmektedir.
Nasıl Fizyoterapist Olurum ?
Fizyoterapist kimdir sorusu kadar önemli ve bilinmesi gereken bir diğer konuda; nasıl fizyoterapist olurum ? Fizyoterapist olmak için; üniversitelerin 4 yıllık fizik ve rehabilitasyon lisans bölümlerinden mezun olunması gerekir. Okullarının gerektirdiği ölçüde klinik ve hastane stajlarını tamamlayan adaylar artık mesleğe atılmak için hazır hale gelir. Hem özel hem de devlete bağlı hastanelerde, bakım evlerinde, fizik tedavi merkezlerinde, özel kliniklerde, okullarda, spor kulüplerinde, gelişen ülkelerde hayvan çiftliklerinde gibi tüm alanlarda fizyoterapistlere ihtiyaç duyulur ve gereklidir.
Bu sebeple iş olanakları kişinin tecrübe ve yeteneklerine bağlı olarak geniştir. Her fizyoterapi uzmanı sağlık kurumlarında çalışmak zorunda değildir. Mezun olduktan sonra akademik kariyere devam edilerek yeni fizyoterapistler yetiştirilebilir ve bu fizyoterapistlerin uzmanlaşmasında etkin rol oynayabilir. En önemlisi de yapılacak bilimsel çalışmalar neticesinde fizyoterapi alanının ilerlemesine katkı sağlanabilir.
Fizyoterapist Kimdir ?
Fizyoterapist kimdir başlığımızı 2 alt başlık olarak sınıflayacağız.
1) Fizyoterapist kimdir ?
İnsanların hareket sistemi ve fiziksel fonksiyonlarını değerlendiren, kas-iskelet sistemi ve sinir sistemi problemlerine müdahale eden sağlık profesyonelidir. Fizyoterapistler, genellikle üniversitelerde alınan özel eğitimle donanmış, lisanslı sağlık uzmanlarıdır.
Bu uzmanlar, hastalarının sağlık geçmişini inceleyerek, fiziksel muayeneler yaparak ve çeşitli testler uygulayarak hastalarının fiziksel durumlarını değerlendirirler. Ardından, elde ettikleri bilgiler doğrultusunda hastalarının ihtiyaçlarına özel tedavi planları oluştururlar.
2) Fizyoterapist Kimdir ?
Fizyoterapistler, tedavi planlarını uygularken genellikle egzersiz programları, manuel terapi, elektroterapi ve diğer rehabilitasyon tekniklerini kullanırlar. Tedavi sürecinde hastalarını düzenli olarak izler, ilerlemelerini değerlendirir ve gerektiğinde tedavi planlarını ayarlarlar.
Hastalarına fiziksel sağlık konularında eğitim veren fizyoterapistler, genellikle ağrıların azaltılması, fonksiyonel bağımsızlık kazandırılması ve yaşam kalitesinin artırılması gibi hedeflere odaklanırlar. Ayrıca, cerrahi müdahale sonrası rehabilitasyon, spor yaralanmaları, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ve diğer fiziksel sağlık sorunlarıyla ilgili uzmanlık alanlarında hizmet verebilirler.
Fizyoterapist Kimdir ? Konusunda Daha Detaylı Bilgi Almak İçin
Ana sayfamızda bulunan iletişim, WhatsApp, randevu al butonlarından herhangi birini tıklayabilir, fizyoterapist kimdir ? Sorusu hakkında merak ettiklerinize cevap bulabilirsiniz.
Sağlıklı bir yaşam için geç kalmayın ve fizyoterapistinize danışın…
Sağlıklı günler.
Merhaba,
1. 11.20 deki beyin kanamasi sonucu sol tarafi felc olan oglum icin bilgi almak istiyorum.
Sizde iyilestirebildiginiz vakalar oldu mu?
Klinik tedavisi yapiyor musunuz?
Bizi bilgilendirirseniz cok memnun oluruz.
Merhabalar,
Öncelikle geçmiş olsun.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon hemiplejik vakalarda iyileşme sürecine büyük destek sağlar. İlgili hekimliğinizin öngörüsüne de danışarak bu konuda bizlerden destek alabilirsiniz.
Sağlıklı günler.