Skip to main content

Hamilelikte egzersiz faydalı mı ?

Hamilelik süresince yada hamilelik sürecine girmeden önce anne adayları için basit egzersizler oldukça rahat hamilelik sürecini sağlıyor. Yapılan bilimsel ve akademik çalışmalarda fazlasıyla bunu kanıtlamakta.

Egzersizlerinizi Sadece Fizyoterapistiniz İle Yapın

Egzersizlerinizi sadece fizyoterapistiniz ile yapın. Var oluşun simgesi annelerimizin rahat bir doğum gerçekleştirebilmesi için vücudun buna hazır olması gerekiyor. Bu noktada yapılacak hamilelik egzersizleri anne ve bebek açısından büyük önem kazanıyor. Çünkü anne adayının doğuma tam olarak hazır olabilmesi ancak sağlam aynı zamanda güçlü bir bünye ile mümkün olur. Sözgelimi karın kaslarının güçlenmesi özellikle normal doğum sırasında ıkınma olarak bilinen hareket için son derece gerekli, aynı zamanda hayati bir konudur. Gebelik faktörü bu kadar önemliyken en dikkat edilmesi gereken hususta bu konuda mutlaka bir fizyoterapistten destek alınmasıdır. Çünkü egzersiz konusunun en yetkin kişileri ülkemizde ve tüm Dünya’da fizyoterapistlerdir.

Normal Doğum İçin Ne Yapmalıyım ?

Normal doğum için ne yapmalıyım ? Ne kadar güçlü karın kaslarına sahip olunursa o kadar yüksek bir ıkınma gücü oluşur ve bebek rahatça rahimden dışarı doğru itilir. Burada öncelik karın kasları gibi söylenmiş olsada bütünsel kas kuvvetine sahip olmanın önemi unutulmamalıdır. Bilindiği gibi doğumun uzaması hem anne açısından hem de bebek açısından bir takım riskler taşımaktadır. Öncelikle hamilelik egzersizleri sayesinde anne adayının postürü yani duruşu olması gerektiği şekle girer. Ayrıca pelvis çatısı, bel ve karın bölgesinin kontrolünü daha iyi sağlayan bu egzersizler annenin solunumunu da düzenlemektedir. Egzersiz sonrasında anne adayının rahat uyumasını ve psikolojisini olumlu yönde etkileyen hamilelik egzersizleri bilinçli anneleri çok daha kolay bir doğuma hazırlıyor.

Hamilelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı ?

Hamilelikte ne kadar kilo alınmalı ? Anne adayının kalbini güçlendiren bu egzersizleri abartmamak ve çok fazla yorulmamak gerekiyor. Psikolojik açıdan anneye güç veren hamile egzersizleri bebek açısından da çok faydalı bir aktivite olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca hamilelik sırasında aşırı kilo almanızın önüne geçen bu egzersizler kabul edilen kilo değerlerinde kalmanıza yardımcı olacaktır. Derideki deformasyonların minimuma indirilmesini sağlayan hamilelik sporu doğum sonrasında açılan derin çatlaklardan korunmanız için mükemmel bir çözüm sunuyor. Bu mükemmel çözüm psikonöroimmünoloji alanı ile desteklenerek daha da güçlü hale getirilebiliyor. Çünkü sadece egzersiz değil beslenme de bu süreçte çok önemli bir unsur.

Tam bu noktada çok önemli bir hatırlatma yapalım. Hamilelik egzersizleri yapmaya başlamadan önce mutlaka gebelik takibinizi yapan uzman doktorunuza danışmanız gerekiyor. Çünkü her anne adayı farklı bir bünyeye sahip ve bu farklılıkların ilgili uzman doktor ve fizyoterapist tarafından mutlaka gözlenmesi buna göre egzersizlere başlanması bebek ve anne açısından şarttır. Hamileliğinizde egzersize mani bir durum yoksa doktorunuz sizi bu konuda mutlaka bir fizyoterapiste yönlendirecektir.

Hamilelik ve Plates

Hamilelik ve pilates ? Son zamanların trend konusu. Hamileliğin ilk anlarından itibaren hareket tarzınızda bir değişim yapmanız gerekiyor. Eğer hiç yürümüyorsanız bu büyük bir sorun. Ancak yürüyüş veya yüzme gibi aktiviteler dışında özel olarak yapacağınız hamilelik egzersizlerine hamileliğin ilk üç ayının ardından başlanılması gerekiyor. Hatırlatmakta fayda var bu egzersizlere fizyoterapist desteği almadan başlamak doğru bir tercih olmayacaktır.

Şimdi birlikte tavsiyelere bir göz atalım;

  • İsterseniz bu bir saatlik yürüyüşü 20 dakikalık dilimlere bölerek gün içerisine yayabilirsiniz. Günlük yürüyüş egzersizleri hem bacak hem de karın kaslarınızın gelişmesini sağlar. Yürüyüş hamilelikte en başta aranan aynı zamanda etkili olan egzersizdir. Yürüyüş yapmayan hamileliklerde normal doğum yürüyüş yapan hamile anne adaylarına göre çok daha zor ve sancılı geçer.
  • Ev işlerinizi yaparken bacaklar açık şekilde çömelip kalkmaktan çekinmeyin. Ancak bu hareketleriniz ani olmasın ve yavaş hareketlerle işlerinize devam edin. Çömelip kalkmalar bile bir egzersiz yöntemidir.
  • Stretching (germe hareketleri) ile kol ve sırt bölgelerinizi güçlendirebilirsiniz bu hareketler aynı zamanda göğüs kaslarınızı da çalıştırıyor.
  • Yüzme hiç kuşkusuz tüm kaslarınızı çalıştırması açısından mükemmel bir yöntem.
  • Kalçalarınızı güçlendirecek ayakta yapılan egzersizler sırasında bir sandalyeye tutunmanızda büyük fayda bulunur. Egzersiz sırasında meydana gelebilecek tansiyon değişikliklerini hesap ederek önlem almalısınız.
  • Hamilelik platesi son yıllarda giderek artan popüler bir yöntem. Özel kurslarda devam edilen hamilelik platesi yapılacaksa bunun uzman fizyoterapist eşliğinde gerçekleşmesi gerekli bir durumdur.

Hamilelikte Egzersiz Faydalı Mı ?

Hamilelik dönemlerinizde özellikle kadın doğum uzmanı hekiminizin gözetiminde ve bir fizyoterapist eşliğinde yapılacak olan egzersiz programı daha sağlıklı bir doğum sürecinin kapılarını sonuna kadar açacaktır.

Egzersizleriniz fizyoterapist eşliğinde olmalı

Egzersizleriniz fizyoterapist eşliğinde olmalı. Dolayısıyla böyle özel bir merkezde egzersizlerinize devam edecekseniz platesin yapıldığı yerin yetkili ve gerekli yasal koşulları sağlamış olmasına dikkat etmelisiniz. İsterseniz egzersiz tekniklerinin hepsini birden kullanarak hamileliğinizi çok daha rahat bir şekilde geçirmeniz mümkün. Hamilelikte spor yapmaktan sağlığınızı etkileyen başka bir unsur yoksa çekinmemek gerekiyor. Asla ilgili uzman doktorunuzun onayını almadan ve bir fizyoterapiste danışmadan egzersiz hareketlerini yapmaya kendiniz karar vermeyin. Çünkü hamilelik her açıdan riskli bir süreçtir ve geri dönüşü mümkün olmayan üzücü durumlar ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Egzersiz Faydalı Mı ? Sorusunun Cevabı Fizyoterapistinizde…

Gebelik sürecinin en önemli diğer yanıda doğru hareketlilik. Yukarıda da söylediğimiz gibi hekim-fizyoterapist-hasta ilişkisi dahilinde egzersiz gebelik süreci ve omurga sağlığı için büyük önem taşır. Bunun yanı sıra hangi egzersizi uygularsanız uygulayın belinizin dik tutulması çok önemlidir. Karın üzerinde hiçbir hareketin yapılmadığı egzersizlerde bebeği ileri doğru itecek hareketlerden kaçınmanız hayati önem taşımaktadır.

Hamilelikte Egzersiz Faydalı Mı Sorusu ve Daha Fazlası İçin…

Hayatınıza hareket katın mutlaka bir fizyoterapiste danışın. Unutmayın ki Dünya’da ve ülkemizde egzersiz konusunda en yetkin kişiler fizyoterapistlerdir ve mutlaka danışılmalıdır.

Sağlıklı ve mutlu günler.

Leave a Reply