Skip to main content
Terapiler

Lenfödem Terapisi

Lenfödem terapisini 3D (üç boyutlu) vücut - beden analizi ve 3D (üç boyutlu) ayak analizi ile birleştiren Türkiye'nin tek merkezi.

Lenfödem terapisi konusunda en önemli husus özellikle bu alanda yetişmiş lenfödem fizyoterapistinden destek alınması gerektiğidir. Manuel lenf drenajı teknikleri ve metotları ilgili hekimliklerle birlikte en çok öneme sahip medikal bir uygulama ve tedavi şeklidir.

ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezi;

  • Manuel lenf drenajı,
  • Lenfödem tedavisi,
  • Lenfödem fizyoterapisi konusunda uzman lenfödem fizyoterapistleri tarafınca hizmet verir.

Lenfödem Terapisi İçin Neden ABS Fizyoterapi Merkezi ?

  • Lenf ödeme tedavisi için kliniğimize başvuran kişilerin Türkiye’de içerik ve uygulama metodu olarak kompleks boşaltıcı fizyoterapi tedavisine ek sadece bizim tarafımızca uygulanan 3D (üç boyutlu) vücut ve ayak analizleri yapılarak kişiye özel bir lenf ödem fizik tedavisi programı oluşturulmaktadır.
  • ABS Fizyoterapi merkezinde lenfödem terapi uygulamalarını farklı kılan bir diğer önemli özellik ise tüm terapi süresince uygulamaların sadece manuel yani el yordamı ile yapılmasıdır. El yordamı ile uygulanan lenf drenajı teknikleri bilimsel kaynaklarca gösterilmektedir ki daha başarılıdır.

Lenfödem Nedir ?

Lenfödem, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren rahatsız edici bir tıbbi sorundur. Cilt altı dokularda anormal artış ile lenf sıvısının birikimi sonucu şişme ile karakterize cilt ve doku değişikliklerine neden olan kronik bir hastalıktır.

Lenfatik Sistem Nedir ?

Lenfatik sistem vücudumuzun kan dolaşımı dışında etkili arteriyel ve venöz dolaşım sisteminden sonraki 3.dolaşım sistemidir. Lenf sistemi aynı zamanda vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi hücrelerini de içermektedir. Lenfatik sistem, bağışıklık sistemi hücrelerinin üretilmesi ve taşınmasına ek olarak dokularda kullanılan besin maddelerinin kalbe geri dönşünü sağlarlar. Lenfatik sıvının içerisinde kalbe geri dönüşü sağlayan venöz sistem ile taşınamayacak büyüklükteki maddeler yer alır. Lenf sıvısı proteinden zengin içeriğe sahiptir.

Vücudumuzda 1000 e yakın yüzeyel ve derin lenf damarlarının sıvıyı aktardığı lenf nodu bulunur. Yüzeyel lenf damarları, cilde çok yakın seyr eder ve vücutta sağ-sol, alt-üst yarısında birbiriyle ilişkilenerek koltukaltı ve kasıktaki lenf nodlarına boşalırlar.

Lenfödem’in Nedenleri ?

Lenfödem’in nedenleri, primer (birincil) ve sekonder (başka bir nedene bağlı) olmak üzere temel olarak ikiye ayrılmaktadır.

  1. Primer lenfödem nadiren görülür (yaklaşık 100.000 kişiden 1’inde) ve kalıtsal genetik yatkınlığın lenf dokusunun doğuştan yokluğu ve lenfatik sistemin yapısındaki anormalliğin sonucudur. Primer lenfödem 35 yaşından önce oluşursa “lenfödem precox”, 35 yaşından sonra oluşursa “lenfödem tarda” olarak isimlendirilir.
  2. Sekonder lenfödem daha sık görülür. Gelişmekte olan ülkelerde lenfödem’e neden olan parazit enfeksiyonu ile ilişkilidir. Gelişmiş ülkelerde ise lenf dolaşımında bozulmaya sebep olan tıkanma, yaralanma, travma, lenf nodlarına cerrahi müdahale, kanser veya kanser tedavisine bağlı olan sebepler doğrultusunda ortaya çıkmaktadır.

Özellikle meme ve prostat kanseri ameliyatlarında lenf bezlerinin alınması sonrası, lenfödem meydana gelmesi en sık karşımıza çıkan lenfödem sebebini oluşturmaktadır. Kanser vakalarının tedavisinde gerçekleştirilen radyoterapi (ışın tedavi) ile lenf damarları zarar görebilir ve lenfödem riski oluşturmaya neden olabilir.

Lenfödemin sekonder nedenleri arasında, toplardamarların görevini gerçekleştirememesi ve kanı kalbe yeteri kadar taşıyamaması sebebiyle kronik venöz yetmezliğin oluşması ve lenf sisteminin kendi kapasitesi üzerinde çalışması sebebiyle lenfödem oluşmasıdır.

Lenf sisteminin kapasitesi üzerinde çalışmasına neden olan ve özellikle kadınlarda görülen, aşırı yağlanma olarak bilinen lipödem de lenfödeme neden olabilmektedir.

Lenfödem Semptomları Nelerdir ?

Lenfödem fonksiyon bozukluğuna neden olur, vücut ağırlığını arttırır, deri ve deri altı doku enfeksiyonlarının gelişimini destekler ve hasta ruhunu ve benlik algısını olumsuz etkileyerek hastanın yaşam kalitesini düşürür.

Lenfödemin semptom ve bulguları her hastada kişiye özgü ve değişken olmakla birlikte en sık karşılaşılanlar;

  • Şişlik olan bölgede dolgunluk ve ağırlık hissi
  • Hareket etmekte zorluk ve hissizlik
  • Tekrarlanan kızarıklık ve enfeksiyonlar
  • Ağrı, karıncalanma ve uyuşukluk

Lenf Ödem Belirtileri Nelerdir ?

Lenfödemin en önemli belirtisi, başlangıçta geceleri uyuduğunda sabah azalan, bir süre sonra sabahları da devam eden gode bırakan değişikliklerdir. Kişi bunlardan huzursuz ise düzenli ölçüm kaydı tutarak şişliği kontrol etmelidir.

Lenfödem Tanısı

Lenfödem tanısında şişlik olan bölgenin diğer vücut yarısı ile karşılaştırılarak ölçümlerinin alınması ve doktorunuza bilgi verilmesidir.

Klinik belirti ve bulgular ile ayrıca doppler, ultrasonografi ve lenfosintigrafi gibi  görüntüleme yöntemleri ile de lenfödem tanısı konulmaktadır.

Lenfödem Tedavisi

Lenfödemin var olan evreleri ile erken evrede tanı koyulduktan sonra tedaviye başlanması diğer sağlık problemlerinde olduğu gibi tedavinin başarısında çok önemlidir.

Lenfödem tedavisi yaşam boyu süren ve hasta bilgilendirmesi ile bu alanda eğitim ve sertifikaya sahip uzman tarafından yönetilmelidir.

Kompleks dekonjestif tedavi (CDT), lenfödem tedavisinde altın standart olarak kullanılmaktadır.

 Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapi birbirinden ayrılamaz 4 tedavi basamağı içerir:

  1. Manuel Lenf Drenajı
  2. Kompresyon bandajı,
  3. Kişiye Yönelik Egzersizler
  4. Cilt bakımı uygulamalarını içerir.

Lenfödem Terapisi Nasıl Yapılır ?

  • Manuel lenf drenajı (MLD) ya da bir diğer adıyla manuel lenfatik drenaj, lenfatik akışı teşvik etmek için eller ile basınç ve hareketlerin, problemli bölgeden sağlıklı bölgeye lenf sıvısının gönderilmesidir.
  • Manuel lenf drenajı yöntemi ile, dolaşıma etkisi olmayan masaj tekniklerinden farklı olarak, derinin hemen altında bulunan yüzeysel lenf damarları uyarılarak lenf sistemine destek olunur.
  • Kompresyon tedavisinde ise amaç, manuel lenf drenajı ile sağlıklı bölgeye yönlendirilen lenf sıvısının kompresyon bandajı ile bölgeye özel teknik sarımla sıvının problemli bölgeye akışını engellemektir.
  • Bandajlama özel olarak kullanılan malzeme ve teknik ile kasların aktif olduğu durumlarda yüksek basınç sağlarken dinlenme halinde düşük basınç sağlamaktadır.
  • Egzersizler, vücudun etkilenen bölgesinde lenf akışını artırabilen ve şişmeyi azaltabilen aktif ve tekrarlayan hareketlerle kişiye yönelik oluşturulmasını içermektedir.
  • Cilt bakımında, şişlik ile artan doku mesafenin sonucunda cildin asit baz dengesinde bozulmalar meydana gelir. Cilt yüzeyini nemlendirmek için özellikle asidik pH 5.5 olan nemlendiriciler kullanılmalıdır.
  • Fizyoterapist ile şişliğin kontrol altına alınması ve cilt problemlerinin giderilmesinin ardından birinci aşama tamamlanılır ve artık ikinci aşamaya geçilir.
  •  İkinci aşamada başrol hastadır ve hasta fizyoterapist tarafından eğitilerek kontrol kendisine verilir. İkinci aşama kendi kendine uygulanan lenfatik masaj, günlük kompresyon giysileri kullanımı ve egzersizlerin kendi kendine yapılmasından oluşarak yaşam boyu kontrol ile lenfödem tedavisi yürütülmelidir.

Lenfödem Terapisi İçinde Manuel Lenf Drenajı Masajı

Manuel lenf drenajı masajı sadece lenfödem hastalığına sahip kişilerde olmayıp aslında sağlıklı bireylerin bile günlük yaşamsal aktivitelerinin bir sonucu olarak vücut dolaşım ve kalp sistemine yardımcı olmak adına belirli aralıklarla ilgili fizyoterapistler tarafından uygulanmak şartı ile yapılacak bir masaj türüdür. Anlaşılmalıdır ki; manuel lenf drenajı konusunda sadece hastalar değil sağlıklı bireylerde destek alabilirler.

Lenfödem Terapisi Uygulama Şekli Olarak Türkiye’de Tek Merkez

Bu alanda eğitim almış tüm fizyoterapistler manuel lenf drenajı uygulama hakkına sahiptirler. Fakat her uzman ve her merkez hasta-danışanlarına farklı konsept ve teknik ile yaklaşır. Uzman lenfödem terapisti kadrosuyla çok güçlü bir hizmet sağlayan ABS Fizyoterapi merkezimiz ayrıca bünyesinde bulundurduğu yapay zeka destekli 3D (üç boyutlu) vücut-beden analizi ve kişiye özel bilgisayarlı ayak analiz sistemleri entegrasyonu ile alanında bu konsept dahilinde hizmet eden tek merkezdir.

  • Manuel lenf drenajı,
  • Lenfödem tedavisi,
  • Lenfödem fizyoterapisi,
  • Onkolojik cerrahi sonrası ödem tedavisi,
  • Estetik-plastik cerrahi operasyonları sonrası ödemin azaltılması konusunda destek,
  • Ortopedik cerrahiler sonrası ödem tedavisi,
  • Liposuction(Liposakşın) sonrası ödem azaltıcı tedavi desteği,
  • Saç ekimi sonrası oluşan kafa ödeminin azaltılması vb.

vücutta oluşabilecek ödem problemleri konusunda destek ve randevu almak için iletişim sekmemize tıklayın.

Sağlıklı günler.

iletişim numaralarımız

Telefon: 0212 543 0 ABS (227)
Cep & WhatsApp: 0532 345 89 16