Vücutta ödem oluşmasının birçok sebebi olsa da cerrahi müdahaleler sonrası müdahale edilen bölgede şişlik oluşumuna sıklıkla rastlanır. Liposuction sonrası ödem de bunlardan biridir. Daha çok görsel sebeplerle başvurulan yöntem, cildin altındaki yağların çıkarılmasına dayalı ıslak, lazer, ultrason ya da kanül destekli olmak üzere 4 farklı tekniğin kullanıldığı bir yöntemdir. Bu tarz bir operasyona karar veren hastaların durumuna ve yapılacak bölgeye göre teknik seçilir. Daha çok kalça, bel, uyluklar, gıdı, popo, baldır ve ayak bileği gibi bölgelere uygulanır. Uygulama sonrası oluşan şişliğin inmesi için alınacak profesyonel yardım ve hastanın doktor talimatlarına uyması iyileşme sürecini kısaltır.
Liposuction Sonrası Ödem Neden Oluşur ?
Liposuction genel anestezi ya da bölge uyuşturularak yapılır. Duruma göre uygulama süresi 1 saat ile 5 saat arasında değişir. Operasyon ile cilt altına sıvı verilir. Sıvı yağ dokusunun parçalanmasına yardımcı olur. Yağın olduğu bölgeye göre tasarlanan farklı boyutlardaki kanüller ise fazla yağı gevşeterek çıkarmada kullanılır. Parçalanan yağ kanül yardımıyla atılır. Vücuda dışardan bir müdahale olduğu için müdahale sırasında vücutta morarma ve kızarmanın yanında ödem de meydana gelir. Bölgede olan ödemin nedeni ise lenfatik sistemin müdahale edilen alanları korumak için salgıladığı sıvıdır.
Cerrahi sonrası özellikle bir kaç hafta içerisinde vücutta ödem artışı meydana gelir. Artan ödem artışı uygulanan cerrahi tedavinin iyileşme süresini olumsuz olarak etkileyerek kişinin yaşam kalitesini ve medikal anlamda cerrahi başarıyı etkileyebilir. Bu nedenle her cerrahi sonrası gerek yaranın sağlıklı ve doğru iyileşmesi, gerekse var olan ödemi azaltmak ve artışını engellemek için mutlak fizyoterapist değerlendirmesi ile birlikte ihtiyaca yönelik ödem tedavisi programı en doğru seçenek olacaktır. Ödem tedavisinin ihtiyaç olduğu en önemli estetik uygulamalardan biriside liposuction uygulamalarıdır. Fakat lipo-lenfödem tedavisi amacıyla yapılan liposuction uygulamalarında özellikle kompleks boşaltıcı fizyoterapi uygulamaları en az cerrahi kadar önemli ve gereklidir.
Liposuctiondan Sonra Ödem Ne Zaman Yok Olur ?
Operasyon sonrası uygulama yapılan bölgede oluşan ödem hastanın doktorun talimatlarına uyması ve vücudunun elastikiyetine göre 1-2 hafta içinde azalabilir. Fakat iyileşme sürecini riske atmamak ile birlikte sağlıklı ve hızlı iyileşme ile vücuttaki yara izlerinin ve ödemin azaltılması için lenf drenaj masajı oldukça önemlidir.
Operasyon sonrası meydana gelen travma ve şişliğin 2 haftadan fazla aynı şekilde devam etmesi sorunun göstergesidir. Hasta; korse kullandığı, uygulama yapılan bölgenin bakımına dikkat ettiği halde inmiyorsa mutlaka bir uzman görüşü alınması gerekir. Herhangi bir operasyonda olduğu gibi liposuction sonrası ödem oluşması da oldukça alışıldık ve doğal bir durumdur. Operasyon sonrası doktorun verdiği reçeteye göre davranan, ani kilo almayan, beslenmesine dikkat eden hastalarda vücut kısa bir zaman içinde eski haline dönmeye başlar. Hastanın kendine dikkat etmesinin yanında lenfödem fizyoterapistlerinin uyguladığı masaj tedavi sonuçlarının kalıcı olmasını sağlar. Lenfödem fizyoterapistleri özel olarak görev alır. Dolayısıyla hasta kendini emin ellere teslim ederek kısa zamanda günlük hayatına devam edebilir hale gelir.
Liposuction Sonrası Ödem Nasıl Tedavi Edilir ?
Lenfödem tedavi alanı özel teknik ve beceriler isteyen bu alanda yetişmiş uzman fizyoterapistlerin yer ve görev aldığı önemli bir alandır.
Estetik için yaptırılan liposuction uygulamalarında bölgeye konusunda uzman fizyoterapistler tarafından lenf drenaj masajı yapılabilirken, lipo-lenf ödeme sahip kişilerin liposuction sonrası kompleks boşaltıcı fizyoterapi dahilinde;
Manuel lenf drenaj masajı;
- Kompresyon bandajı,
- Cilt bakımı,
- Egzersizler uygulanarak tedavinin devamlılığı esas altına alınmak şartı ile kontrol altına alınmalıdır.
Liposuction Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli ?
Hekim ve lenfödem fizyoterapistinizin önerileri doğrultusunda liposuction sonrası ödem kontrolü için dikkat edilmesi gerekenler;
- Yapılması gereken egzersizler,
- Günlük yaşam önerilerine uyulması önemlidir.
- Kişinin problemine yönelik ihtiyaç dahilinde bası giysisi giyinmesi gereken durumlar ihmal edilmemelidir.
- Manuel lenf drenaj masajı ve kompleks boşaltıcı fizyoterapinin etkinliğini arttırmak için kişinin fizyoterapi seanslarına uyum göstermesi başarı oranını ve kalıcılığını arttıracaktır.
- Bol su tüketmek; ödemin vücuttan kolay atılmasına yardımcı olur.
- Sodyum oranı düşük sağlıklı yiyeceklerle beslenmek; vücutta gereğinden fazla su tutulumu olmasının önüne geçer.
- Düzenli olarak alınan ilaçların yan etkisini yakından takip etmek; ödeme sebep olan olası ilaçların kullanımıyla ilgili doktorun farklı ilaç önerebilmesinin yolunu açar.
- Drenaj bölgesinin bakımında doktor ve fizyoterapistinizin lenf sağlığı tavsiyelerini izlemek; bölgede ödemin iyileşmesini geciktirecek ortamın önüne geçer.
- Kilo kontrolü yapmanın ödemin daha kolay iyileşmesinde faydası büyüktür. Kilo faktörünüz liposuction sonrası ödem şikayetinizde etkilidir.
- Uzmanın tavsiye ettiği korseyi kullanmak; ödemi oluşturan sıvının baskılanmasını sağlar.
- Sigara ve alkol tüketimi yaraların iyileşmesini geciktirdiğinden mümkünse en az 15 gün boyunca sigara ve alkolden uzak durulması önerilir. Zararlı alışkanlıklar liposuction sonrası ödem durumunu arttırabilir ya da iyileşmesini geciktirebilir.
Lenfödem Tedavisinde Neden ABS Fizyoterapi ve Sağlıklı Yaşam Merkezi
Liposuction sonrası ödem konusunda terapi desteği sağlamak için alanında uzman fizyoterapi uzmanlarıyla çalışan ABS Fizyoterapi Merkezi, 3D yapay zeka destekli bir teknolojiye sahiptir. Bu sayede liposuction sonrası ödem için en doğru tedavi şeklini belirler. Siz de ABS Fizyoterapi Merkezi uzmanlarından destek alarak tedaviyi hemen başlayabilirsiniz.
Liposuction sonrası ödem konusunda alanında uzman fizyoterapistlerimizden destek ve bilgi almak için iletişim sekmemizi tıklayarak bizlere istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
Lenfödem terapisi konusunda detaylı yazımıza ulaşmak için tıklayınız.
Liposaksın yaptıralı uc ay oldu odemlerım geçmedi Bilgi ve randevu almak istiyorum
Hazel Hanım merhabalar,
Detaylı bilgi için iletişim sekmemizi arayabilirsiniz.
Lenfödem fizyoterapisti tarafından, fizyoterapiye yönelik değerlendirmelerden de geçmeniz gerekmektedir.
Sağlıklı günler.