Skip to main content

Manuel terapi ne işe yarar ? Manuel terapi; mekanik ya da dijital hiçbir aletin kullanılmadığı tamamen ellerin kullanılarak hareket sisteminde postural dengenin sağlanması amacıyla gerçekleştirilen Manuel Tıp alanının içinde yer alan bir uygulamadır. Manuel terapi bu alanda eğitim almış yetkin fizyoterapist ve hekimler tarafından uygulanabilir. Kişinin bu alanda yetkin ve uzman olması gerekmektedir. Ülkemizde yüksek lisans düzeyinde bir tek Marmara Üniversitesi Ortopedik Manuel Terapi ( OMT ) olarak uzman ünvanı alınabilmektedir. Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin bu üniversitenin ortopedik manuel terapi yüksek lisansından ilk mezun olmuş kişilerdendir.

Manuel Terapi Hangi Amaçla Uygulanır ?

Manuel terapi hangi amaçla uygulanır ? Manuel terapi kişilerdeki; eklem, kas ve yumuşak dokulara elle uygulanan bir yöntemdir. Vücut hareket sisteminde sorunlar yaşayan kişilerde; ağrı, işlev, duruş ve hareket bozuklukları gözlemlenir. Söz konusu rahatsızlıklardan dolayı kişilerin yaşadığı olumsuzlukların başında; yaşam kalitelerinde düşüş ve hareket zorluklarıdır. Manuel terapi söz konusu sorunları yaşayan kişilerin acı çekmeden doğal hareket etmelerini sağlamaya odaklanır. Manuel terapiyle; eklemlerin hareketliliğini kuvvetlendirmek ve kasların gerginliğini azaltmak hedeflenir. Bunlarla birlikte eklemlerde oluşmuş olan kısıtlıkları açarak fizyolojik olarak iyileşmeye destek sağlanır.

Manuel Terapi Zararlı mıdır ?

Manuel terapi zararlı mıdır ? Kronikleşmiş bel ağrısı bulunanlar, yumuşak doku yaralanmaları sonucunda akut sırt ağrısı yaşayanlar, sırt kası gerginliği nedeniyle eklem sorunları bulunanlar ve bağ çekilmesi nedeniyle sorun yaşayanlara gerekli tetkikler yapıldıktan sonra doktor tavsiyesi üzerine gerçekleştirilebilir. Kişinin manuel terapiye uygun olması ön koşuldur. Dünya’da hastalar manuel terapiste direk ulaşım sağlayabilmektedir.

Tedavileri fizyoterapistler tarafından oluşturulmaktadır. Ülkemizde hekim ön görüsü önceliktedir. Manuel terapi’nin etkili olduğu ve geçerliliği akademi ve bilim Dünya’sı tarafından artık ıspatlanmıştır. Üzerine çalışma yapılıp geçerliliği kanıtlanmış bir çok fizyoterapiye özgün hastalık vardır.

Bu durumda manuel terapinin uygulanabileceği hastalıklar;

  • Bel fıtığı rehabilitasyonu ve bel fıtığı,
  • Boyun fıtığı rehabilitasyonu ve boyun fıtığı,
  • Akut Tortikollis (Boyundan kaynaklı baş ağrıları) rehabilitasyonu ve kas spazmları,
  • Skolyoza Bağlı Ağrılar (Boyun, sırt, bel) rehabilitasyonu ve skolyoz,
  • Faset Sendromu (Kireçlenmeye bağlı ağrılar) rehahabilitasyonu ve eklem kısıtlılıkları,
  • Sakroiliak Disfonksiyon rehabilitasyonu ve sakroiliak problemlerine bağlı rahatsızlıklar,
  • Fibromiyalji,
  • Migren,
  • Vertigo,
  • Çene eklemi problemleri ( TME disfonksiyonları ),
  • Kulak çınlaması ( tinnitus ),
  • Siyatik ve tüm sinir problemleri,
  • Ameliyat öncesi ve sonrası rehabilitasyon programları vb.,
  • Priformis sendromu,

Manuel Terapi Hangi Hastalıklarda Kullanılmaz ?

Manuel terapi hangi hastalıklarda kullanılmaz ? Manuel terapi risksiz bir yöntemdir. Ancak hastanın yaş durumu ve yaşadığı rahatsızlığın safhaları bu konuda karar vermekte birincil etkeni oluşturur. Yaşı ileri olan kişiler için özellikle manipülasyon dediğimiz tekli hareketleri, aşırı itme ve basınç gerektiren hareketlerin uygulanması tavsiye edilmez. Bu türden durumlarda kişinin durumuna en uygun terapi belirlenmeli ve dikkatli biçimde uygulama yapılmalıdır.

Osteoporoz gibi kemikte kırılma ya da dejenerasyon oluşturabilecek durumlara karşı da manuel terapi dikkatli biçimde uygulanmalıdır.

Hamilelerde ise çocuğun ve annenin konforu önemsenmelidir. Cihaz uygulamaları gibi bir durum olmadığı için; genel olarak herkese rahatlıkla uygulanabilir.

Özetle; çocuklarda, hamilelerde, yaşlılarda kişinin durumuna göre bir yol belirlenmeli ve daha dikkatli biçimde manuel terapi gerçekleştirilmelidir.

Manuel terapinin uygulanmaması gereken durumları maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Stabil bulunmayan kırık,
  • Şiddetli ve ağır osteoporoz,
  • Omurga tümörü ve diğer tümöral durumlar,
  • Osteomyelit,
  • Hamilelik,
  • Paget Hastalığı,
  • Cauda Equina sendromu,
  • Hipermobil eklemler,
  • Konjenital kanama bozuklukları,
  • Kanser,

Gibi rahatsızlıklarda kullanılmamaktadır. Aksi bir durum olmadıkça mutlaka hekim onayı gerekmektedir. Bu alanda çalışan en iyi fizyoterapist her sağlık profesyoneli gibi bütüncül düşünebilendir. Manuel terapi konusunda da fizyoterapist veya hekimin genel hatlarıyla bilgi sahibi olduğundan emin olduktan sonra tercihinizi yapmanızı tavsiye ederiz. Sağlık asla profesyonel olmayanlara bırakılacak bir değer değildir.

Manuel Terapi Ne İşe Yarar ?

Manuel terapi ne işe yarar sorusuna cevap olarak, çeşitli kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde etkili olabilir.

İşte manuel terapinin etkili olduğu bazı rahatsızlıklar:

  1. Manuel Terapi Ne İşe Yarar / Bel ve Boyun Ağrısı: Manuel terapi, bel ve boyun ağrısını hafifletmede ve hareketliliği arttırmada etkili olabilir. Özellikle, omurga üzerindeki baskıyı azaltarak sinir sıkışmasını gidermeye yardımcı olabilir.
  2. Manuel Terapi Ne İşe Yarar / Fibromiyalji: Fibromiyalji, yaygın kas ağrısı, yorgunluk, uyku sorunları ve duyarlılık gibi belirtilerle karakterize edilen bir durumdur. Manuel terapi, kas gerginliğini azaltarak fibromiyalji semptomlarını hafifletebilir.
  3. Manuel Terapi Ne İşe Yarar / Osteoartrit: Osteoartrit, eklem kıkırdağının zamanla aşınması ve eklemde ağrı ve sertlikle sonuçlanan bir durumdur. Manuel terapi, eklem hareketliliğini artırarak ve kasları güçlendirerek osteoartrit semptomlarını yönetmeye yardımcı olabilir.
  4. Manuel Terapi Ne İşe Yarar / Omuz Ağrısı ve Sıkışması: Manuel terapi, omuz bölgesindeki kas gerginliğini azaltabilir ve omuz eklem hareketliliğini artırarak omuz ağrısını ve sıkışmasını hafifletebilir.
  5. Manuel Terapi Ne İşe Yarar / Baş Ağrısı ve Migren: Baş ağrısı ve migren gibi baş ağrıları, sıklıkla boyun ve omuz kaslarının gerginliğiyle ilişkilendirilir. Manuel terapi, bu kas gerginliğini azaltarak baş ağrısı semptomlarını hafifletebilir.

Bu hastalıkların tedavisinde manuel terapinin etkinliği kişiden kişiye değişebilir ve her durum için uygun olmayabilir. Manuel terapiyi düşünüyorsanız, öncelikle ilgili hekimliğin muayenesinden geçmiş olmak ve manuel terapiye uygun olmak durumu söz konusudur. Daha sonrasında fizyoterapistinizin değerlendirmesi neticesinde manuel terapiye uygunsanız eğer ilgili sağlık profesyoneli uzmanınız durumunuzu değerlendirerek size en uygun terapi planını önerebilir.

Manuel terapi ne işe yarar konusunda daha detaylı bilgi almak ve sorularınıza cevap bulmak için bizlerle irtibata geçebilirsiniz.

 

Leave a Reply