Skip to main content

Manuel terapi’de ne kullanılır ? Manuel terapi yöntemi Türkiye’de yetkin olmayan pek çok kişi tarafından uygulandığı için toplumda bu yönteme karşı güvensizlik oluşmasına neden olmuştur ancak doğru ellerde gerçekleştirildiğinde pek çok hareket sistemi sorununun çözümünde faydalı olmaktadır. Bu konuda doğru ve uzman kişilerin eğitim almış fizyoterapist ve hekimler olabileceğini daha öncede belirtmiştik. Dünya’da da bu konuda en yetkin kişilerin fizyoterapistler olduğunu belirtmekte de yarar ve fayda var.

Manuel terapi yüzyıllardır dünya çapında kullanılan bir yöntemdir. Mekanik hiçbir aletin kullanılmadığı tamamen eller kullanılarak kişinin hareket sisteminde postural dediğimiz duruş kaynaklı dengenin sağlaması amacıyla gerçekleştirilen uygulama olarak tanımlanan manuel terapi, 4 farklı yöntem üzerinden gerçekleştirilir;

  • Mobilizasyon (İtmesiz Mobilizasyon)
  • Manipülasyon (İtmeli Mobilizasyon)
  • Nöromusküler Terapi (NMT)

Ve manuel terapi ile kombine edilecek ek egzersiz’ler. Şimdi bu metotların neler olduğunu kısaca açıklayalım.

Manuel Terapi’de Mobilizasyon Tekniği

Mobilizasyon bir manuel terapi tekniğidir. Manuel terapi yöntemleri çerçevesinde yüksek genişlikte ve düşük hızlarda kuvvet patolojik bariyer üzerine uygulanması esasına dayanır. El ile gerçekleştirilen uygulamada herhangi bir elektronik alet kullanımı ya da kimyasal ilaç kullanımı söz konusu değildir. Aktif ve pasif egzersizlerin farklı formları uygulanarak eklem hareketlerinin yeniden sağlanması şeklinde de tanımlanabilir.

Manuel Terapi’de Manipülasyon Tekniği

Manipülasyon bir fizyoterapi metodudur. Manuel terapi kapsamında uygun pozisyonda disfonksiyon yeri tespit edilir ve gevşemeyi sağlayan hazırlık aşaması gerçekleştirildikten sonra düşük genişlikte ve yüksek hızlarda kuvvet uygulanması (0,5 saniyeden az) esasına dayanır. Uygulanan kuvvet ağrısız yöne doğru ve ekspirasyon sırasında gerçekleştirilir.

Nöromusküler Terapi ( NMT )

Nöromusküler terapi (nmt) üç farklı türde gerçekleştirilir;

  • Kaslardan doğrudan yararlanmak suretiyle gerçekleştirilen mobilizasyon (NMT1)
  • Postizometrik relaksasyon fazından yararlanılarak gerçekleştirilen mobilizasyon (NMT2)
  • Resiprokal innervasyondan yararlanılarak gerçekleştirilen mobilizasyon (NMT3)

Ev Egzersizleri

Ev egzersizleri her bireyin bilmesi ve uygulaması gereken gerçekler arasındadır. Kasların gerilmesi, otonomik mobilizasyon ve İzometrik kas güçlendirme egzersizlerini kapsayan bir dizi manuel terapi uygulamasıdır. Manuel terapi uygulaması gerçekleştirilen kişilerin evlerinde de kendilerinin uygulayabileceği bir dizi egzersizi kapsar.

Manuel terapi yönteminin faydaları ve verdiği sonuçlar hakkındaki çalışmalar dünya çapında test edilmektedir. Söz konusu araştırmalardan birisinin sonucunu okumanız bu yöntemle ilgili kafanızdaki soru işaretlerine cevap niteliğinde olacaktır.

Manuel Terapi Etkili Midir ?

Manuel terapi etkili midir ? The Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy (JOSPT), boyun ağrısı şikayeti bulunan ve manuel terapi ve egzersiz uygulanan 64 kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna gore;

Boyun ağrısı şikayeti olan kişilere uygulanan manuel terapi ve egzersiz sonrasıda ağrının yüzde 75 oranında azaldığını çalışmaya katılanların yüzde 70 oranında günlük yaşam aktivitelerinde belirgin düzelmeler olduğu gözlemlendi. Bilimsel çalışmalarla desteklenen manuel terapi uygulamaları geçerliliği kanıtlanmış tıp yöntemleridir. Sizlerinde bu metotlara uygunluğunuz durumunda en yakın fizyoterapist’e danışmanız manuel terapi’de ne kullanılır hakkında detaylı bilgi almanız için uzmanınızla iletişime geçmeniz tavsiye edilir.

Bol hareketli günler.

Yorum Yap