Skip to main content

Meme ameliyatı sonrası şişlik bir diğer adıyla kollarda oluşacak ödem problemi bu cerrahi operasyonu estetik anlamda ya da zorunlu olarak geçiren kadınların problemleri arasında yer almaktadır. Meme ameliyatı sonrası şişlik problemlerinde kompleks boşaltısı fizyoterapi teknikleri ileri sağlık teknolojine sahip gelişmiş ülkelerde bu alanda yetişmiş uzman fizyoterapistlerce uygulanmaktadır.

Meme ameliyatı sonrası şişlik, pek çok kadının karşılaştığı bir durumdur. Bu durum, ameliyat sonrası dönemde, özellikle lenf sıvısının dolaşımında bir tıkanıklık veya hasar nedeniyle lenfödem adı verilen bir durumun ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilir. Lenfödem, memenin veya meme bölgesinin şişmesine neden olan bir durumdur ve fizyoterapi, bu durumun yönetilmesinde önemli bir rol oynar.

Bu yazıda, meme ameliyatı sonrası şişlik nedenleri, belirtileri ve lenfödem fizyoterapisi ile tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi edineceksiniz.

Meme Ameliyatı Sonrası Şişlik

Lenfödem, vücudun herhangi bir yerinde vücut dokularının şişmesiyle kendini gösteren uzun süreli bir durumdur. Daha çok kollarda ve ayaklarda gözlemlense de vücudun farklı bölgelerinde de rastlanır. Lenf sisteminin normal rutininde çalışmaması vücutta farklı sebeplerle biriken sıvının dışarı boşalmaması anlamına gelir ki bu durumun uzun sürmesi ciddi sağlık problemin de beraberinde getirir. Lenfödem için uygun alan sağlayan durumlardan biri de ameliyat sonrası durumlardır. Özellikle meme kanseri ameliyatı geçirmiş 55 yaş üzeri kadınlarda görülme oranı %50’nin üzerindedir.

Meme ameliyatı sonrası şişlik oluştuğu takdirde mutlaka tıbbi bir destek ve müdahale gerekir. Cerrahi müdahale sonrasında oluşan şişlik kontrol edilmez ve fark edilmezse ilerleyen dönemlerde memede oluşan şişliğe sekonder lenfödem adı verilir. Lenf sisteminde sıvı akışının drenaj yoluyla olduğu durumlarda gözlemlenir. Meme ameliyatı sonrası şişliğin oluştuğu alan müdahale edilen lenf düğümleri ve lenf adediyle doğru orantılıdır. Nedeni ne olursa olsun lenfödem tedavisi özel bir alandır. Tedavi süreci konusunda uzman fizyoterapistler tarafından takip edilir.

Meme Ameliyatı Sonrası Şişlik: Meme Ameliyatı Sonrası Kol Neden Şişer ?

Meme kanseri ameliyatı geçiren hastalarda ameliyat sonrası kollarda şişliğe rastlanır. Ameliyat edilen göğsün tarafında bulunan kolda meydana gelen şişlik zamanla ellere ve el parmaklarına kadar ulaşır. Bu şişliğin asıl nedenlerinden biri ameliyat sırasında sadece kanser dokusunun değil, yayılmasının önüne geçebilmek için önlem amaçlı koltuk altındaki lenf düğümlerine ve lenf damarlarına müdahale edilmesidir.

Meme ameliyatı sonrası oluşan şişlik cerrahi operasyon sırasında lenflere müdahale varsa oluşur. Lenfler vasıtasıyla vücuttan atılan sıvı lenfler alınınca dışarı atılamaz ve birikmeye başlar. Böylece kolda şişlik olarak kendini gösteren lenfödem oluşur. Diğer nedeni ise ameliyat sırasında toplardamar dokusunun bozulmasıdır. Vücutta biriken kirli kan temizlenemediği için kan kolda kol içi varise sebep olur. Her ameliyat olan kadının %20’sinde kolda şişliğe rastlanır. Peki tedavisi var mıdır ?

Meme Ameliyatı Sonrası Şişlik: Meme Ameliyatı Sonrası Oluşan Ödem Tedavisi Nasıldır ?

Lenfödem tedavisinde kullanılan en bilinen yöntem altın standart olarak uluslararası da kabul görmüş kompleks boşaltıcı fizyoterapi yöntemidir. Bu tedavi sırasında lenfödem fizyoterapistleri özel olarak görev alır. Tedavinin amacı var olan ödemi yok etmek ve şişliği tekrar oluşmasının önüne geçmektir.

Cerrahi ve cerrahi dışı olmak üzere farklı tedavi yöntemleri vardır. Bunlardan en yaygını fizyoterapistlerin uyguladığı kompleks dekonjestif tedavi’ (KDT)’dir. Bu tedavi sırasında öncelikle lenf damarlarının uyarılması ve doku kanallarının genişlemesi amaçlanır. Lenfatik drenaj masajı(MLD), sıvı akışını ve geri emilimini sağlamaya yönelik uygulanan bir masajdır.

Birinci aşama olarak da adlandırılan masaj kısmına kompresyon bandajları ve yardımcı egzersizler eşlik eder. İlk aşama 2 ile 6 hafta arasıdır. İkinci aşamada ise ilk aşamadaki sonuçların sürdürülebilir olması amaçlanır. Birinci aşama da aktif rol alan lenfödem fizyoterapistleri iken, ikinci aşamada aktif olarak rol alan hasta egzersizlerini kendisi yapar, bası giysisi ve cilt bakımı ile terapistinin uzaktan gözetimi şeklinde tedaviye devam eder. Burada en önemli hususlardan birisi de mevcut egzersizlerin mutlaka fizyoterapist tarafından kişiye özel olarak verilmiş olması gerekliliğidir.

Meme Ameliyatı Sonrası Şişlik: Meme Silikon Ameliyatı Sonrası Şişlik Ne Zaman Geçer ?

Sağlıklı meme dokusunda estetik amaçlı yapılan ameliyat sonrası oluşan şişlik problemlerinde mutlaka operasyonu gerçekleştiren hekiminizin de bilgilendirilmesi gerektiğini unutmayın. Meme silikon ameliyatı sonrasında oluşan şişliğin tamamen ortadan kaldırılması ve ödemin kalıcı anlamda iyileşmesi için mutlaka ödem konusunda deneyimli ve altın standart tedaviyi bilen bir lenfödem fizyoterapisti ile cerrahi sonrası değerlendirme ile destek almak hem cerrahi başarı oranını arttırırken hem de ödem problemini en kısa sürede toparlayacaktır. Bu konuda kompleks boşaltıcı fizyoterapi programına dahil olmak mümkün olan en kısa sürede şişliği iyileştirecektir.

Meme Ameliyatı Sonrası Şişlik: Meme Kanseri Sonrası Oluşan Kol Şişliği

Meme kanseri tedavisinde meme dokusunun ve koltuk altında ki lenf düğümlerinin müdahale edilmesi ve ya çıkarılması şekline yöntemler uygulanmaktadır. Meme kanserli hastalarda koltuk altlarında ki lenf düğümleri diseksiyonu(çıkarılması) sonrası direksiyonlu kolda lenfödem oluşabilmektedir.

Onkoloji hekimliği, cerrahi hekimlik ve lenfödem fizyoterapisi uzmanı üçgenin de tedavinin devam ettirilmesi meme kanseri cerrahisi sonrası oluşan kol şişliğini ortadan kaldırarak gerçek anlamda iyileşmeyi sağlayacaktır.

Meme Ameliyatı Sonrası Şişlik: Mastektomi Sonrası Lenfödem (Kolda Şişlik )

Mastektomi sonrası lenf ödem (kolda şişlik) problemi bu bölgede bulunan lenf drenaj sistemini etkilemekle birlikte kolda ödem yaratabilir. Mastektomi sonrası oluşabilecek problemler arasında yer alan lenfödem oluşma oranı %15 ile %20’dir.

Koltuk altında 20-30 adet arası lenf düğümü bulunmaktadır. Koltuk altı lenf düğümlerinin çıkartılması veya müdahale edilmesi sonrası vücudun lenfatik akımı bozulur. Bu nedenle müdahale edilen lenf düğümü kadar ve ameliyat şekline bağlı olarak lenfödem gelişme olasılığı artar. Ameliyat sonrası uygulanan kemoterapi ve radyoterapinin de lenfödem hastalığı oluşma riskini arttırarak etkilemektedir.

Meme Ameliyatı Sonrası Şişlik: Kol Şişmesi (Lenfödem) Tedavisi

Mastektomi ya da estetik anlamda meme büyütme, meme küçültme operasyonlarında meme ameliyatı sonrası şişlik ve oluşabilecek sorunların erken dönemde önüne geçmek, akut ya da kronik ödem oluşumunun kontrol altına alınarak engellemek için doktorunuz ve lenfödem fizyoterapistinizin gözetiminde olmanız ödemi ve lenfödemi tedavi etmek konusunda önemlidir. Buna bağlı olarak oluşan kol şişmesi sonucunda manuel lenf drenajı desteğini ilgili uzman fizyoterapistinizden almanız en doğru yol olacaktır.

Meme Ameliyatı Sonrası Şişlik Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

Ameliyat sonrası ödem ve ilerleyen dönemlerde lenfödem hastalığının oluşması oluştuğu bölgede hareketi kısıtlayarak hem fiziksel hem de ruhsal sıkıntıya yol açar. Bunun yanı sıra biriken sıvı bölgede yangıya sebep olur. Zamanla ise orada gelişen yağ ve bağ dokusu kalınlaşarak yara izi gibi bir dokuya dönüşür. Cilt ve cilt altı dokusunun kalınlaşmasıyla lenf dolaşımının önüne geçen enfeksiyonlar ve fonksiyon kayıpları meydana gelmesi olasıdır. Dolayısıyla meme ameliyatı sonrası kolda şişlik oluşmadan önce kontrol altına almak için manuel lenf drenajı desteği, oluştuğunda ise kompleks boşaltıcı fizyoterapi ile lenf ödem tedavisi gerekmektedir. Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bir rahatsızlıktır. Tedavi sırasında konusunda uzman fizyoterapistlerden profesyonel yardım almak süreci kısaltacağı gibi tedavi sonuçlarının kalıcı olmasını da destekler.

Meme Ameliyatı Sonrası Şişlik Konusunda Hekim ve Fizyoterapist İş Birliğinin Önemi

Lenfödem tedavisinde hekim ve fizyoterapist iş birliği, en iyi sonuçların elde edilmesi için hayati öneme sahiptir. Hekimler, lenfödem teşhisini koyarak, tedavi sürecini başlatır ve hastaların uygun fizyoterapi yöntemlerine yönlendirilmesini sağlarlar. Bu alanda özelleşmiş lenfödem fizyoterapistleri ise hastaların bireysel ihtiyaçlarına göre özel tedavi planları oluştururlar. Bu iş birliği, hastaların tedaviye uyumunu artırır ve komplikasyon riskini azaltır.

Meme Ameliyatı Sonrası Şişlikte Hekim Teşhisi ve Lenfödem Fizyoterapistinin Rolü

Meme ameliyatı sonrası şişlik yaşayan hastaların öncelikle bir hekime başvurmaları gereklidir. Hekim, lenfödem teşhisini koyduktan sonra, hastayı bir lenfödem fizyoterapistine yönlendirir. Lenfödem fizyoterapisti, hastanın durumunu değerlendirir ve uygun tedavi planını oluşturur. Lenfödem tedavisinde fizyoterapistin rolü, lenf sıvısının etkili bir şekilde drenajını sağlamak, şişliği azaltmak ve hastanın yaşam kalitesini artırmaktır.

Meme Ameliyatı Sonrası Oluşan Kol Şişliği İçin Neden ABS Fizyoterapi Merkezi

Meme ameliyatı sonrası şişlik konusunda ABS Fizyoterapi merkezi uzman lenfödem kadrosuna sahiptir. Yapay zekadan destek de alan 3D vücut ve beden analizi ile kişiye özel hizmet verir. Bununla birlikte ABS Fizyoterapi, ayak analiz sitemine de sahiptir. Bu analizlerin entegre edilmesi ile oluşan konseptte hizmet verek tek merkez olma özelliği taşır. Detaylı bilgilere ulaşmak için ABS Fizyoterapi ve Lenfödem Terapisi Merkezi uzmanlarına ulaşabilirsiniz.

Meme ameliyatı sonrası şişlik ya da lenfödem fizyoterapisi konusunda bizlerden destek, bilgi ve randevu almak için iletişim sekmemizi tıklayınız.

Meme ameliyatı sonrası şişlik konusuna bağlı olarak; lenfödem fizyoterapisi konusunda detaylı yazımız için tıklayınız.

Leave a Reply