Skip to main content

Miyalji nedir ? Sorusu kas ağrısı yaşayan kişiler tarafından sıkça araştırılmaktadır. Öncelikle bilinmelidir ki teşhis ve tanısı mutlaka bir hekim teşhis tanısı gerektirir. Daha sonrasında ilgili hekimliğin yönlendirmesi ile mutlaka fizyoterapist desteği alınması önerilir.

Hekim teşhis tanısı sonrasında fizyoterapistler tarafından uygulanacak miyalji problemine yönelik teknik ve metotlar miyalji tedavisinde önemli bir destekleyici sağlık temelini oluşturmaktadır.

Miyalji Nedir ?

Miyalji kısacası kas ağrısı anlamına gelir. Bu ağrılar kişinin ya da daha net bir tanım ile hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürür. Çünkü sürekli devam eden ağrılardır. Bazı travmalar, kas yaralanmaları gibi nedenlerden meydana gelebileceği gibi aynı zamanda psikolojik olarak da meydana gelebilir. Bu kas ağrıları bazen birkaç gün içerisinde gerçekleşeceği gibi kimi zaman hayat kalitesini düşürecek seviyede gerçekleşir. Tedavisi yapılırken hastanın şikayetlerinin oldukça detaylı bir şekilde dinlenmesi, hastalığın altında yatan sebebinin teşhisini kaliteli bir şekilde konulması gerekir.

Miyalji Neden Olur ?

Bazı kişilerin hayatlarında kaslar yoğun olarak kullanılır. Bu yalnızca yük taşımak anlamına gelmez, masa başında bir iş yapan ve sürekli oturan kişilerin de yalnızca tek bir kasları çalışacaktır ve bu yüzden bu kaslarda ağrılar meydana gelecektir. Duruş bozukluğuna bağlı olarak da genellikle bel ağrıları yoğunlaşır. Ağır yük kaldırma işini yapan kişilerde ise kişilerin kaslarına yük bindiği için bu zorlamaların sonucunda büyük ağırlar ortaya çıkar. Miyaljinin belli başlı nedenleri ise maddeler halinde şu şekildedir :

  • Sakatlıklar

Burkulma, incinme gibi yaşanan basit sakatlıklar bazen önemsenmeyebilir ve bu yüzden tedavi de edilmeyebilir. Bu yüzden incinme yaşanan yer tam anlamıyla hiçbir zaman iyileşmeyecektir ve miyalji atakları oluşacaktır. Sporcular spor müsabakalarında yaşadığı bazı sakatlıklar yüzünden de ağrılar çekebilir.

  • Viral Enfeksiyonlar

Genelde uzun süren grip ve buna benzer hastalıklarda sık bir şekilde kas ağrılarına rastlanır. Bu ağrılar hastalık sona erdiğinde takip edecek bir şekilde son bulur.

  • Metabolizma Düzensizlikleri ve Oluşan Hastalıklar

Böbrek, kalp, dolaşım sistemi ve sinir sistemi gibi önemli olacak derecedeki hastalıklardan dolayı da meydana gelebilir. Kas ağrıları çok açık bir şekilde oluşur fakat bunun yanı sıra kaslarda zayıflama ve hatta kayıplar da yaşanabilir.

  • Fibromiyalji

Yumuşak doku romatizmal bir hastalıktır. Vücudun çeşitli yerlerinde aşırı bir hassasiyet oluşur.

  • Kronik Yorgunluk

Genellikle psikolojik bir alt yapısı olan bir durumdur. Dinlenerek geçmeyebilir ve kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Kişi kendi stres yönetimini yaparak bu durumun etkilerini azaltabilir.

Miyalji Teşhisi Nasıl Konulur ?

Başvurulan doktor öncelikle hastayı dikkatli ve profesyonel bir şekilde dinler. Hemen ardından da hastaya fiziki muayene yapar, böylelikle ağrıyan kaslar ve yerleri tespit edilir. Bütün bunların yanı sıra hastanın yürüyüş şekline bakarak da sinirsel bir rahatsızlığı olup olmadığını tespit eder. Bunların sonucunda doktor bazı çeşitli testler isteyecektir :

  1. Miyalji nedir / Kan Testleri
  2. Miyalji nedir / Ultrason
  3. Miyalji nedir / Bilgisayarlı Tomografi (BT)
  4. Miyalji nedir / Manyetik Rözenans (MR)
  5. Miyalji nedir / Elektrofizyolojik İnceleme (EMG)
  6. Miyalji nedir / Kas Biyopsisi

Bu hastalığın teşhisi hekiminiz tarafından genel anlamda bu şekilde yapılır. Ancak burada doğru yöntem ve tekniğe karar verecek kişi yine ilgili hekiminizdir.

Miyalji Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Miyalji tedavisi için öncelikle hekimin hastayı dinleyip bazı muayeneleri gerçekleştirmesi gerekir. Bu hastalığın altında yatan başka bir hastalık var mı yok mu bu durum da kontrol edilir.

Miyalji nedeni bakteriler ise doktor hastasına genellikle ilaç verir ve bu şekilde tedavi eder. Psikolojik sorunlardan çıkan bir rahatsızlık ise antidepresan ilaç tedavisi uygulanabilir. Karar verecek olan hekiminizdir.

Bunun haricinde kaslarda zayıflama, duruş bozukluğu gibi tespitler yapılırsa fizik tedavisi yöntemi uygulanır. Planlanması yapılan tedavi yöntemi uzmanlar tarafından ve onların yardımı ile gerçekleşir.

Yine uzman hekim ile birlikte gerçekleşen tedaviler arasında sıcak su ve soğuk su uygulaması vardır. Bu yöntem kasların gevşemesine yardımcı olur. Ağrılı bölgeye soğuk poşet, buz ya da tam tersine sıcak su torbası koyulabilir. Burada işleme yine karar verecek olan ilgili hekiminizdir.

Doğru bir şekilde ve düzeni aksatmadan yapılan egzersizler de bu hastalığın tedavisi arasında sayılır. En azından hastalığın getirdiği ağrıları dindirir. Yine önemli olan tedavi yönteminin hekim – fizyoterapist iş birliği dahilinde ve uzman yardımı ile birlikte yapılmasıdır.

Miyalji Önlenebilir Mi ?

Miyalji hastalığına yakalanmadan önce bunu önlemek isteyen kişiler olabilir. Bunun için sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek önemli bir adım olacaktır. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek, yeterli seviyede uyumak, sigara ve alkol tüketimi gibi sağlıksız alışkanlıkları bırakmak bu hastalığı önleyebilecek maddeler arasında sayılır. Bu şekilde önlemler erken zamanda alındığı takdirde bu hastalığa yakalanma riski oldukça yüksek bir seviyede ortadan kalkacaktır. Bu hastalığın gelişimini önlemek kaliteli bir yaşam tarzını benimsemek ile doğru orantılıdır ve bu sanıldığının aksine zor bir yöntem değildir.

Miyalji Nedir ve Miyaljide Fizyoterapi Desteği

Miyalji nedir sorusu hakkında merak ettikleriniz ve fizyoterapi alanında yapılabilecekleri öğrenmek için iletişim sekmesini tıklayarak bizlerden detaylı bilgi ve randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Leave a Reply