Skip to main content

Miyofasiyal ağrı sendromu tedavisi akademik ve bilimsel çalışmalarca desteklenen metotlarla tedavi edilebilmektedir. Önce detaylarına birlikte bakalım.

halk arasında yumuşak kas doku romatizması olarak da bilinmektedir. Bu ağrı bölgesel olabileceği gibi belli kas gruplarında da görülebilmektedir. Hastalığın ortaya çıkış nedeni kesin olarak belli olmadığından dolayı önleyici tedbirler almak mümkün değildir. Toplumun her kesiminde bu sendroma rastlamak mümkündür. Uzmanlar tarafından miyofasyal ağrı sendromu tanısı konulurken hastanın anlattıkları ve muayene esnasında elde edilen veriler ışığında tanı konmaktadır.

Uzman tarafından tanısı kesinleşen hastalara miyofasiyal ağrı sendromu tedavisi uygulanmaya başlamaktadır. Hekim teşhis ve tanısı sonrası fizyoterapistler tarafından tüm hastalara en uygun terapi programları hazırlanarak uygulanmaktadır. Bu sayede hastalar ilaç yada herhangi başka tedaviye gerek kalmadan alanında uzman fizyoterapistler tarafından iyileştirilmektedir. Gerekirse multidisipliner çalışılmalı ve fizyoterapide de farklı uzmanlık alanlarından destek alınması gerektiği bilinmelidir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Belirtileri Nelerdir ?

Miyofasyal ağrı sendromu belirtileri nelerdir peki ?

Miyofasiyal ağrı sendromu tedavisi uygulanabilmesi için öncelikle bu hastalığın teşhis edilmesi şarttır. Tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da çeşitli belirtiler görülmektedir. Bu hastalığa sahip kişilerde en sık görülen belirti kasların belirli noktalarında yoğun ağrılar, vücut fonksiyonelliğine azalma ve hareket kısıtlılığıdır. Eklem ve kaslarda oluşan ağrı, vücudun tüm hareketini olumsuz yönde etkilemektedir. Hastalar bu nedenle gündelik yaşamlarında ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu hastalığın belirtilerinden bir diğeri ise bölgesel ağrılardır. Miyofasyal ağrı sendromunda ağrı tüm vücuda yayılmaz. Bölgesel olarak gözlenir. Kaslarda meydana gelen fizyolojik bozukluk durumu ağrının oluşmasının en önemli nedenidir. Bu belirtilerin yanı sıra hastalarda genellikle kaslarda gerginlik, ateşlenme hali, terleme ve uyku bozukluğu gibi belirtiler de gözlenmektedir.

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Miyofasyal ağrı sendromu tedavisi nasıl yapılır ?

Hastalığın ilerleme durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Hastalığın durumuna gore; ilaçla tedavi, ameliyatla tedavi, akupunktur, nöral terapi,  ozon tedavisi gibi yöntemler fizyoterapiye ek olarak ilgili hekimliklere yönlendirilerek destek alınabilir ve uygulanmaktadır. Tüm bu yöntemler arasında yer alan fizyoterapi yöntemi hastalara en az acı hissi veren ve en kolay uygulanan metottur. Uzman hekimlerin de uygun görmesi halinde düzenli olarak uygulanacak bir fizyoterapi programı hastanın iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Miyofasiyal Ağrı Sendromunda Fizyoterapi

Miyofasiyal ağrı sendromu fizyoterapi için hastalara birbirinden farklı pek çok yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemler içinde yer alan bazı uygulamalar son derece acı vericidir.

Oysa;

  • Manuel terapi,
  • Psikonöroimmünoloji,
  • Osteopati,
  • Trigger point terapi,
  • Gtos terapi,

gibi fizyoterapi yöntemleri hastalara herhangi bir acı hissi vermemektedir. Bu nedenle her yaş grubundan hastaya rahatlıkla uygulanabilmektedir. Bu terapi yöntemleride diğer uygulamalar gibi çok daha hızlı ve etkili bir şekilde sonuç vermektedir. İlaç tedavisi ile günlerce sürecek iyileşme süreci kalıcı ve fizyolojik yollarla bu terapilerle daha hızlı bir şekilde sağlanmaktadır. Böylece hasta kaliteli bir yaşama daha kolay, kalıcı ve hızlı bir şekilde ulaşmaktadır.

Diğer yöntemler bölgesel bir etkiye sahipken miyofasiyal ağrı sendromu tedavisi bütüncül ve fonksiyonel fizyoterapi programlarında tüm vücut için faydalıdır. Hastanın ağrı durumunu giderdiği gibi sağlık sorunu olan diğer bölgelerine de olumlu fayda sağlamaktadır. ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından uygulanan miyofasiyal ağrı sendromu tedavisi ilk seanstan itibaren hastalara sosyal yaşamlarında rahat bir hareket yeteneği sunarken, acısız ve ağrısız bir gündelik yaşam imkanı vadetmektedir.

Yorum Yap