Nörolojik hastalıklarda osteopati ve psikonöroimmünoloji teknikleri hekim teşhis ve tanısı sonrası mevcut tedavinize ek olarak ilgili uzman tarafınca uygulandığı takdirde adeta bir sinir sistemi değil, savunma sistemi gibi olumlu etkiler sağlıyor.
Sinir sistemi, vücuttaki organlar arasındaki işlevlerin düzenlenmesinde ve gerekli bilgilerin diğer vücut sistemleri arasında iletilmesini sağlaması dışında önemli bir göreve daha sahip. Vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemiyle de yakından ilişkili. Dolayısıyla bu iki sistemden birinde meydana gelen olası bir sorun, diğer sistemi de etkiliyor. Sinir sistemi kökenli hastalıklar, temel olarak nörolojik hastalıklar kapsamında değerlendiriliyor. Bu rahatsızlıkların tedavisinde osteopati, psikonöroimmünoloji ve fizyoterapi gibi tekniklerin bir arada kullanılması olumlu sonuçlar alınmasında etkili oluyor.
Nöroimmünolojik Hastalıklar Nasıl Ortaya Çıkıyor ?
Çoğu nöroimmünolojik hastalığı başlatan en temel faktörler, uykusuzluk ve stres. Bunlara ek olarak gebelik, aşılar, menstruasyon döngüleri, ateşli hastalıklar ve bazı ilaçlar da bu tür rahatsızlıkların ortaya çıkmasında etkili oluyor. Bazı durumlarda dinlenerek ve uyku düzeninizi kontrol ederek belirtileri önleyebilirsiniz. Bazı durumlarda ise hastalık belirtileri dalgalanmalar gösteriyor ya da alevlenerek artmaya devam ediyor. Belirtilerin yoğunlaştığı dönemleri asla göz ardı etmemeli ve mutlaka hekim desteği almalısınız. Erken teşhis ve tanı nöroimmünolojik hastalıkların etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi açısından da oldukça önemlidir.
Nörolojik Hastalıklarda Osteopati ‘ nin Yeri Nedir ?
Osteopati, eller yardımıyla uygulanan manuel bir tedavi yöntemi. Kas ve hareket sistemi bozukluklarından uyku sorunlarına kadar pek çok rahatsızlıkta osteopati uygulamalarından aktif olarak yararlanıyor. Bu destekleyici tedavi yöntemi bağışıklık sistemindeki işlevsel bozuklukların neden olduğu nörolojik hastalıkların tedavisinde de olumlu sonuçlar alınmasını sağlıyor. MS (Multipl Skleroz) gibi nöroimmünolojik hastalıklarda kişiye özel tedavi planlarıyla ostepati ve psikonöroimmünoloji uygulamaları etkili bir şekilde değerlendirilebiliyor. Osteopati uzmanları rahatsızlığa neden olan faktörleri derinlemesine analiz ederek sorunun asıl kaynağını tespit edebiliyor. Sempatik sinir sistemi ve parasempatik sinir sistemi, otonom sinir sisteminin bir parçası olarak faaliyet gösteriyor. Stres gibi faktörler bu iki sistemin işleyişine zarar vererek bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Böylece vücut, hastalıklara karşı savunmasız hale geliyor. Osteopatik terapi dahilinde bütüncül fizyoterapi uygulamaları ile bu tür sorunlara karşı koruyucu önlemler alabilmek mümkün.
Nöroimmünolojik Hastalıklarda Fizyoterapik Yaklaşımların Etkisi
Bağışıklık ve sinir sisteiminin ilişkili olduğu hastalıklarda yalnızda osteopati yaklaşımlarından değil rehabilitasyon uygulamalarından da yararlanılmalıdır. Bu konuda uzman fizyoterapist görüşlerinden mutlaka destek alınması gerekir. Multipl Skleroz gibi nöroimmünolojik hastalıklarda fizyoterapist destekli egzersizlerin hastalık semptomlarının azaltılmasında etkili olduğunu ortaya koyan pek çok çalışma mevcut. Özellikle MS hastalığında klinik PNİ terapinin çok ciddi başarıları akademik ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle bağışıklık sistemi ile ilişkili nörolojik hastalıklarda fizyoterapist görüşüne başvurulması tavsiye edilir.
Nörolojik Fizyoterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanabilir?
Nörolojik hastalıkların uygun yöntemlerle tedavi edilmesi bağışlık sisteminin yani vücudun savunma sisteminin de işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi açısından oldukça önemlidir. Nörolojik fizyoterapist uygulamaları felç, parkinson, travmatik beyin yaralanmaları, Multiple Skleroz ve spinal cord yaralanmaları gibi pek çok hastalığın seyrinde olumlu etkiler oluşturuyor.
Nörolojik Hastalıklarda Osteopati ve Psikonöroimmünoloji Yaklaşımları Önemli
Nörolojik rahatsızlıklar omurilik, beyin ya da sinirlerde çeşitli faktörlerle oluşan ve ciddi sakatlıklara neden olan hastalıkları kapsıyor. Bu tür hastalıklarda fizyoterapist görüşlerine dayanan rehabilitasyon uygulamalarından yararlanmak şart. Hemipleji (inme), yüz felci ve düşük ayak gibi sendromlar, kısmi felçler ya da çeşitli sinirsel zedelenmelerde hastanın düzenli olarak rehabilitasyona tabi tutulması önemlidir.