Skip to main content

1- Lenfödem fizyoterapisinde kullanılan tedavi yöntemleriniz neler ?

Lenfödem hastalarında kullanılan tedavi tekniklerimiz uluslarası kabul görmüş kompleks boşaltıcı fizyoterapi programına ek olarak merkezimizde uygulanan 3D (üç boyutlu ) Beden – Postür analizi ve 3D (üç boyutlu) ayak analizleridir.

2- Lenfödem, Lipödem ve Manuel Lenf Drenajı uygulamasını kimler yapabilir ?

Bu alanda fizyoterapi ve rehabilitasyon fakültesi lisansı sonrası bu alanda özel ve bu konsepte özgü eğitimler alan Lenfödem Fizyoterapistleri uygulama yapabilirler.

3- Diğer merkezlerden farklı olarak Lenfödem konseptiniz nasıl ?

Lenfödem hastası kurumumuza geldiğinde çok detaylı olan klinik değerlendirmeye ek olarak teknolojik 3D (üç boyutlu ) Beden – Postür analizi ve 3D (üç boyutlu) boyutlu ayak analizi ile tedavi programı oluşturulur.

Tedavi programında tamamen kişiye özel uygulama, yöntem ve basınçlar, lenfödem alanında eğitimini tamamlayan fizyoterapist ile sağlanmaktadır.

4- Kimler lenfödem konseptinden faydalanabilir ?

Lenfödem tanısı almış kişiler tedavi programından yararlanabilirler. Ayrıca lenfödem riski taşıyan kişilerde yine merkezimizde hasta eğitimi ve koruyucu uygulamalar ile lenfödem riski varsa bu durumu minimumda tutabilir ve lenfödem hastalığını önleyebilir.

5- Lenfödem ile Ödem farkı nedir ?

Lenfödem sağlıksız lenf sisteminin geri dönüşsüz hasarı iken ödem problemi sağlıklı lenf sisteminin herhangi bir olay sonrası ortaya çıkardığı semptomdur.

6- Kimler ödem konseptinden yararlanabilir ?

Travma, kaza, cerrahi operasyon, estetik ameliyatları, saç ekimi vb. gibi sağlık-güzellik alanında işlem görmüş tüm bireyler lenf sistemine destek olarak bu konsept ve metotlardan yararlanabilir.

7- Lipödem ve lenfödem farkı nedir ?

Lipödem; kadınlarda orantısız özel yağ dokusunda artış ile bazen bacaklar ve kollarda ağrı oluşan kronik bir durumdur. Lipödemde ise; lenfödemin aksine lenf sistemi sağlıklı çalışır ve ödem yoktur.

8- Lipödem tedavi edilmezse lenfödem oluşur mu ?

Evet. Lipödem problemleri tedavi edilmezse sağlıklı lenf damarlarının artan yağ dokuları arasında sıkışması ile sıvı iletiminde zorlanma ortaya çıkararak lipo- lenfödeme neden olabilir.

9- Manuel lenf drenajı ağrılarımı azaltır mı?

Evet. Manuel lenf drenajı teknik ve uygulamanın özelliği sayesinde vücutta doğal yoldan ağrı kesici özelliğe sahiptir. Lenf dolaşımına destek olurken, bağışıklık sistemi içinde oldukça önemlidir.

10- Ödem ve selülitlerim bu uygulamalar ile geçecek mi ?

Evet. Tedavi programına uyum sağlayarak gerek ödem gerekse selülit problemlerinizi çözüme kavuşturabilirsiniz.

11- Lenfödem tedavisinin etkisi ömür boyu sürer mi ?

Lenfödem tedavisi iki fazdan oluşmaktadır. Birinci faz; yoğunlaşmış faz olarak adlandırılır ve bu fazda tedaviye yönelik yöntem ve teknikler kullanılır. Şişlikte maksimum azalma sağlandıktan sonra ikinci faza geçilir. İkinci faz koruma fazı olarak adlandırılır. Koruma fazında hasta terapistin belirlediği kurallara uyum sağlamalı ve kendisini tekrar şişlik artışına karşı yönlendirmeler doğrultusunda korumalıdır.

12- Ödem tedavi programına dahil edilmeme kriterleri var mı ?

Evet, var. Tekniklerin uygulanmaması gereken veya iyi bir değerlendirme ile tekniklerin değiştirilmesi gereken hasta grupları var. Burada önemli olan lenfödem fizyoterapistinin yapacağı detaylı anamnez ve değerlendirme ile nasıl bir yol izleneceğinin kararlaştırılmasıdır.

13- Lenfödem tedavi programları kaç seans sürmektedir ?

Yoğunlaştırılmış ilk faz’da tedavi kişiye göre değişmekle birlikte 15-20 seans sürmektedir. Seans süresi ve sıklığı yine kişiye ve kişinin sahip olduğu rahatsızlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.

14- Cerrahi sonrası ödem problemim var. Bu konuda başvurabilir miyim ?

Evet, başvurabilirsiniz. Ödem tedavisi cerrahinin başarısını arttırırken aynı zamanda ödemi azaltıp daha sağlıklı bir iyileşmeyi mümkün hale getirmektedir.

15- Liposaction sonrası manuel lenf drenajı yaptırabilir miyim ?

Evet. Kesinlikle yaptırabilirsiniz. Hatta liposaction sonrası manuel lenf drenajı yaptırmak neredeyse zorunlu bir hal almıştır. Özellikle yeni araştırmalar ve tecrübeler ile liposaction sonrası manuel lenf drenajı ile başarılı kalıcı sonuçlar almak çok daha mümkün.

16- Liposaction sonrası ödemim ve morluklarım nasıl geçer ?

Ameliyat sırasında lenfatik sisteme minimumda olsa bir müdahale olduğu için bunlar gayet doğal fakat sağlıklı iyileşme için müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Bunun için manuel lenf drenajından faydalanabilirsiniz.

17- Bu şişliklerle yaşamaya alışmalı mıyım?

Hayır. Şişliklerle yaşamak bir kader ya da zorunluluk değildir. Ödem ya da şişliğin olması vücutta iyileşme mekanizmasının doğru çalışmadığının en somut örneğidir. Günlük yaşamınızı etkilemesine izin vermeden tedavi olmanız mümkün.

18- Şişliklerimi tedavi ettirmezsem artış gösterir mi ?

Evet. Vücutta olan şişlikle ve ödem problemleri tedavi edilmezse lenfödem şişlikleri artış gösterebilir. Ödem ise kronik hal almadan ve şişlik artış göstermeden erken dönemde tedavi edilmelidir.

19- Lipödem probleminde manuel lenf drenajı etkili olur mu?

Evet. Gayet başarılı ve etkili olur. Ağrı kesici etkisinden faydalanırken aynı zamanda lenf sisteminin sıvı iletimine manuel lenf drenajı metodu ciddi anlamda destek sağlar.

20- Manuel lenf drenajını herkes uygulatabilir mi ?

Akut enfeksiyon, akut derin ven trombozu ve kardiak ödem, malignite gibi durumlar dışında herkese uygulanabilir. Hatta hiçbir rahatsızlığı ya da şikayeti olmayan kişilerde bile sağlıklı bir yaşam için manuel lenf drenajı tekniği uygulanabilir.

21- Manuel lenf drenajını düzenli yaptırabilir miyim ?

Evet. Lenf sistemine fayda sağlayarak vücudu toksinlerden arındırmak, sağlık, güzellik ve selülitleri önlemek amacıyla düzenli yaptırabilirsiniz.