Skip to main content

Sırt fıtığı, omurganın disklerinden birinin doku zayıflığı veya yırtılması sonucu omurilik veya sinir köklerine baskı yapması durumudur. Bu durum, belirli bir bölgede ağrı, uyuşma, kas güçsüzlüğü veya sinirsel semptomlara yol açabilir. Sırt fıtığı tedavisi genellikle semptomların şiddetine, hastanın durumuna ve fıtığın konumuna bağlı olarak belirlenir.

Sırt fıtığı tedavisi için uygulanabilir yaklaşımlar;

  • Fizyoterapi,
  • İlaç tedavisi,
  • Enjeksiyon metotları,
  • Cerrahi,
  • İstirahat,
  • Egzersiz,
  • Üç boyutlu kişiye özel değerlendirme ve analiz,
  • Postüroloji teknikleri,
  • Duruş eğitimi,

gibi metotlardan oluşur.

Multidisipliner çalışma anlayışıyla ilgili uzmanlıklardan destek alınması başarıyı getirecektir.

Sırt Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılabilir ?

Sırt fıtığı, günümüzde yaygın görülen sağlık sorunlarındandır. Fıtıklaşma, ideal formunu kaybederek dış meyletme durumudur. Sırt bölgesindeki omurlarda, zamanla şekil bozukluğu yaşanabilir. Sırt ve belin ayırt edilmesi önemlidir. Fıtık çeşitlerinin tedavi metotları değişebilir. Bel 5 omurlu, sırt 12 omurlu bir bölgedir. Sırtta meydana gelen ve uygun sürede önlemi alınmayan fıtıklar tehlikeli olabilir. Zamanla büyüyebilen sırt fıtığı, bölgedeki omurlara baskı uygulayabilir. Büyük kitleler yaşam kalitesini düşürürken sağlığı tehdit eder. Önlenemeyecek komplikasyonlar gelişmeden fıtığı dikkate almak gerekir. Cerrahi operasyona gerek kalmadan omurlarınız iyileştirilebilir. Yirmi birinci yüzyılın modern fizik tedavi metotları, fıtık problemine çözüm sunar. Düzenli ve ihtiyaca uygun metotlarla fıtık gelişimi durdurulabilir.

Sırt Fıtığı Tedavisi Teknikleri

  1. Sırt Fıtığı Tedavisi: İlaç Tedavisi: Sırt fıtığı tedavisi için hekiminiz tarafından ağrı ve iltihabı azaltmak için nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), kas gevşeticiler veya ağrı kesiciler reçete edilebilir. Burada bilinmediler ki ilaçlar şikayetinizi rahatlatacaktır. Tam manasıyla bir tedavi desteği sunmayabilir.
  2. Sırt Fıtığı Tedavisi: Fizik Tedavi: Sırt fıtığı tedavisi için omurga yapısı ve postür diye adlandırdığımız vücut yapısı büyük önem taşır. Omurga kaslarını güçlendirmek, omurganın esnekliğini artırmak ve omurgada duruşu düzeltmek için fizyoterapi desteği en önemli tedavi ayağıdır. Egzersizler, belirli kas gruplarını hedef alarak destek sağlar. Önemli olan sırt fıtığı tedavisi için verilecek egzersizlerin mutlaka fizyoterapistiniz tarafından size özel olarak oluşturulmuş olmasıdır.
  3. Sırt Fıtığı Tedavisi: Enjeksiyonlar: Steroid veya lokal anestezik enjeksiyonlar, sinir kökleri veya etkilenen bölgedeki inflamasyonu azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
  4. Sırt Fıtığı Tedavisi: Epidural Steroid Enjeksiyonları: Sırt fıtığı tedavisi için uygulanacak epidural enjeksiyon işlemi sadece hekiminiz tarafından size uygulanabilmektedir. Omurilik etrafındaki zarın içine steroid enjekte edilerek sinir köklerine etki etmesi ve ağrıyı azaltması amaçlanır. Bu konuda detaylı bilgi için hekiminize danışmanız önerilir.
  5. Sırt Fıtığı Tedavisi: Cerrahi Müdahale: Sırt fıtığı tedavisi konusunda yüksek seviyede seyreden ve şiddetli vakalarda ameliyat durumu düşünülmelidir. Hekiminizin bu konudaki muayenesi büyük öneme sahiptir. Özellikle sırt fıtığı tedavisi için denenmiş diğer tedavilere cevap vermeyen durumlarda, cerrahi operasyonlar daha büyük öneme sahip hale gelirler. Cerrahi işlemlerde (diskektomi, mikrodiskektomi vb.) diskten kaynaklanan basıyı azaltmak veya diski çıkarmak için yapılabilir. Detaylı bilgi için beyin-sinir cerrahisi hekiminize danışmanız önerilir.

Sırt Fıtığı Neden Olur ?

İleri yaş, fıtığın sebepleri arasındadır. Sırt fıtığı, jelin omurilik ve sınır kanalına doğru akıp kümeleşmesiyle oluşur. Zamanla sertlik kazanan jel akıntısı, farklı büyüklüklere sahip olabilir. Boyut arttıkça fıtığın değdiği sinirler de artar.

Omur disklerinin yapısındaki bozulmalar çoğunlukla şu sebeplerden kaynaklanır:

  • Bel ve sırt kaslarını zorlayacak seviyede ayakta kalmak.
  • Vücut kapasitesine ve antrenman formuna uymayan şekilde spor yapmak.
  • Şiddetli öksürük problemi.
  • Karında sıvı birikmesi.
  • Rahatsız duruş, yürüyüş, oturma pozisyonları.

Sırt Fıtığı Belirtileri

Sırt fıtığı belirtileri;

  • Bölgede ortaya çıkan ağrıyla,
  • Kol ve bacak uyuşmalarıyla,
  • Güçsüzlük hissiyle

İleri seviyelerinde baş dönmesi,karakterizedir. Omurlar arasındaki jel yapılı disk tabakaları, hareket sırasında esner. Öne eğilme, sağa sola dönme, yukarı uzanma disklerin mümkün kıldığı hareketlerdendir. Disk yapısında meydana gelen bozulmalar zedelenme, yırtılma, ezilme şeklindedir. Problemlerin oluşması, esneklik kaybıyla ilişkilidir. Omurların yeterince hareketlilik sağlayabilmesi, jellerdeki su miktarına paraleldir. Yaş ilerledikçe disk sıvıları azalabilir.

Sırt Fıtığı Ameliyatsız Geçer mi ?

Sırt fıtığı ameliyatsız geçer mi ? sorusunun cevabı bilimsel ve akademik araştırmalar tarafınca kanıtlanmıştır. Klinik bulgularınızla birlikte ilgili hekimliğin tetkik ve muayenesi tedavinin zeminini oluşturur. Ameliyatsız yaklaşımlar için fizyoterapist değerlendirmesi şarttır. Multidisipliner çalışma ilkesi ameliyatsız sırt fıtığı tedavisi için başarılı bir sonucu ortaya çıkarabilir.

Sırt Fıtığı Egzersizleri

Sırt fıtığı egzersizleri mutlaka fizyoterapistiniz tarafından size özel olarak hazırlanmalıdır. Çünkü omurga üç boyutlu bir sistemdir ve tüm sistemleri içerisine alır. Burada omurgada var olan bir başka mekanik problem uzman değerlendirmesi olmadan verilecek egzersizlerle sırt fıtığı probleminizi daha riskli evrelere taşıyabilir. Bu konuda teşhis ve tanısı olan hastalar egzersiz konusunda mutlaka ilgili bir fizyoterapist desteği almalıdır.

Sırt fıtığı egzersizleri nasıl yapılır ve nelerdir ? Sorusuna cevap bulmak ve detaylı yazımızı okumak için tıklayınız.

Sırt Fıtığı Fizik Tedavi ile Nasıl Giderilebilir?

İlaç, iğne, cihaz kullanılmayan uygulamalar hasta açısından konforludur. Metabolizmayı kimyasallara maruz bırakmamak, tedavi sürecimize güvenilirlik kazandırır. Boyun, bel, sırt fıtıkları aynı problemin farklı bölgeler için yapılmış adlandırılmalarıdır. Fizyoterapi merkezimizde sırt fıtığı tedavisi, egzersize dayalı uygulamalarla yapılır. Egzersizler, hastanın motivasyonunu artırabilecek metotlardır. Tedavi sürecinde teşhisi uzman hekim koyar. Fizyoterapi uygulamaları ise fizyoterapistlerce kontrollü olarak yürütülür.

Sırt Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur ?

Sırt fıtığı tedavisi nasıl olur ? Sorusunda uygulanan tedaviler ikiye ayrılabilir.

Bunlar;

  1. ilaç, iğne ve ameliyat dışı metotlar,
  2. İlaç, enjeksiyon ya da cerrahiyi gerektiren metotlar olarak düşünülebilir.

İlaç, iğne ve ameliyat dışı uygulamalarda fizyoterapistler etkin rol alırlar. Fizyoterapistlerce klinik ortamda yapılan egzersizler, kas ve omurların belli düzeyde gerilmesini sağlar. Evde yapılması için tavsiye edilebilecek uygulamalar hafif düzeylidir. Fıtığın sırtta bulunduğu yer, büyüklüğü, yaşam kalitesine olan etkisi farklı egzersizler gerektirebilir.

ABS Fizyoterapi Merkezi, vücut genelini sağaltabilecek metotlarla fıtık problemine etkin çözümler sunar. Hekiminiz teşhis tanısı sonrasında fizyoterapiye uygunluğunuz varsa, Dünya standartlarında ve kanıta dayalı bir şekilde sunduğumuz ameliyatsız sırt fıtığı terapisi için ABS Fizyoterapi Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

Leave a Reply