Skip to main content

Siyatik tedavisi fizyoterapistlerin ve fizyoterapi metotlarının yüksek oranda başarı sağladığı önemli ve ağrılı bir problemdir. Siyatik sinir ağrısı problemlerinde nasıl bir yol izleyebileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Siyatik Sinir Sıkışması

Siyatik sinir sıkışması modern ve hareketsiz yaşamla birlikte çok sık yaşanan problem haline gelmiştir. Bel kısmının alt tarafındaki 4. ve 5. omurlardan çıkarak kalçadan topuğa kadar inen bir sinirdir. Siyatik sinir, vücüdun en uzun ve geniş siniridir. Siyatik sinirinin sıkışması ya da zarar görmesi sonucu bel ve bacaklarda ağrı oluşmaktadır ve bu siyatik ağrıdır. Siyatik hastalığı, halk arasında ”siyatik” olarak bilinmektedir.

Siyatik Belirtileri

Siyatiğin en yaygın belirtilerinden birisi

  • Kalçadan bacaklara doğru uzanan ağrıdır.
  • Topuk bölgesinde ve ayak parmaklarında ağrı,
  • Hareket edildiğinde giderek artan ağrı,
  • Ayakta ve bacağın alt kısmında karıncalanma hissi,
  • Siyatik sinirin olduğu kısımda hareket etme güçlüğü,
  • İleri seviyelerinde idrar kaçırma ve gaz tutamama,

gibi faktörler siyatik sinir problemlerinde başlıca görülen belirtilerden olarak sıralanabilir.

Bu belirtiler sıklıkla görüldüğü takdirde bir uzmana gözükmek erken tanı için önemli olabilmektedir. Siyatik sinir tedavi yöntemleri erkenden uygulanırsa hastalığın ilerlemesi engellenmiş olur.  Hastalığın nedenini öğrenebilmek için, MR, bilgisayarlı tomografi ve röntgen gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.

Siyatik Neden Olur ?

Siyatik neden olur sorusu bu probleme sahip bireylerin merak ettiği bir sorudur.

Siyatik oluşum nedenleri birden fazla faktöre bağlıdır. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  1. Hareketsizlik: Uzun süre oturmak ve hareket etmemekte siyatik ağrısına neden olur.
  2. Obezite: Omurgaya binen aşırı yük, siyatik ağrısının oluşmasına sebebiyet verebilir.
  3. Yaş: İlerleyen yaşlarda kemik erimesinden dolayı siyatik ağrısı oluşabilir.
  4. Ağırlık kaldırmak: Spor yaparken ya da günlük hayatta ağırlık kaldırmak siyatik sinire zarar verebilir.
  5. Gebelik: Gebelik sürecinde hızla alınan kilolar ve uterus çevresinin genişlemesi siyatik sinirine baskı yapabilir.
  6. Travma: Şiddetli bir şekilde düşmek ya da bir cismin siyatik sinirin olduğu kısma çarpması sonucu siyatik sinir zarar görebilir.
  7. Diyabet: Şeker hastalarının siyatik sinirleri daha çabuk zarar görmektedir.
  8. Uzun süreli oturmak: Uzun süreli sabit oturmak siyatik problemini ortaya çıkarabilir.
  9. Silah taşımak: Belde silah taşınması uzun süreli durumlarda kalça balansını bozarak siyatik problemi oluşturabilir.
  10. Duygusal problemler: Bireysel olarak yaşadığımız duygu durum değişiklikleri ya da bozuklukları kalça kasları üzerinde gerginliğe sebebiyet vererek siyatik oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Siyatik Hangi Bacakta Olur ?

Siyatik hangi bacakta olur ? sorusu bu probleme sahip kişilerin merak ettiği bir soru.

Siyatik sinir, vücudun alt kısmından başlayarak bel bölgesinden her iki bacağa kadar uzanan büyük bir sinirdir. Siyatik ağrısı genellikle sadece bir bacakta hissedilir ve genellikle ağrının yayıldığı bacak, siyatik sinirin etkilendiği taraf olacaktır.

Ancak, siyatik ağrısı her iki bacakta da hissedilebilir. Siyatik sinirin köken aldığı bel bölgesindeki sorunlar genellikle her iki bacağı da etkiler. Ağrı, bel bölgesinden başlayarak kalça, uyluk, diz ve ayak bileği boyunca yayılabilir.

Bu nedenle, siyatik ağrısının hangi bacakta hissedildiği, altta yatan nedenlere ve sinirin etkilendiği konum ve derecesine bağlı olarak değişebilir. Siyatik ağrısının şiddeti ve yayılımı bireyden bireye farklılık gösterebilir. Eğer siyatik ağrısı şüphesi varsa veya sürekli bir rahatsızlık söz konusuysa, hekiminiz tarafından değerlendirilmek önemlidir.

Dolayısıyla toparlayacak olursak; bilimsel çalışmalar ve klinik analizler göstermektedir ki siyatik sinir sıkışması ya da siyatik ağrısı çoğunlukla tek bacak etkisi olarak ortaya çıksada çift taraflı olarak yani her iki bacakta da görülebilmektedir..

Siyatik Ağrısı Nasıl Geçer ?

Siyatik ağrısı problemlerinde cerrahi bir durum gerekmiyorsa egzersiz ve fizyoterapiye özgü fizyoterapist tarafından yapılacak teknik ve metotlar ile birlikte sinirin rahatlaması ve iyileşmesi sağlanır.

Siyatik Ağrısı Ne Zaman Geçer ?

Siyatik ağrısının süresi, altta yatan nedenlere, tedaviye yanıt vermeye ve bireyin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı kişilerde siyatik ağrısı kendiliğinden geçerken, diğerlerinde daha uzun sürebilir. Siyatik ağrısı geçme süresi ve iyileşme süresi kronik vakalarda 8-12 hafta sürelerini bulmaktadır.

Altta yatan çevresel şartlar, ruhsal durumlar, beslenme faktörleri vs. gibi diğer şartlara göre bu süre değişebilir.

Siyatik Egzersizleri

Siyatik egzersizleri mutlak bir fizyoterapist tarafından kişiye özel olarak oluşturulmalıdır. Esneme hareketleriyle vücudun rahatlamasını sağlayan yoga da siyatik sinir tedavisinde önerilmektedir. Düzenli egzersiz yapmak endorfin salgılanmasını sağlar, bu da ağrı kesici görevi görür. Siyatik sinirin sıkışması problemini oluşturan kas grupları tespit edilip fonksiyonelliğin kazandırılması hedeflenir.

Siyatik Nasıl Tedavi Edilir ?

Siyatik nasıl tedavi edilir ? Siyatik ağrısı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar siyatik sinir tedavi sürecine de yön vermektedir.  Siyatik sinir tedavisinde, ilk etapta basit tedaviler uygulanmaktadır. Fakat bu tedaviler bazen yeterli olmamaktadır. Siyatik tedavisinde, kullanılan ilaçlar kalıcı değil geçici çözümler sağlamaktadır. Siyatik ağrısını geçirmek amacıyla bölgeye bilinçsiz bir şekilde baskı uygulamak (masaj, ovma gibi) ağrıyı daha da şiddetlendirebilir. Bu noktada mutlaka ilgili bir hekimlik muayenesi ve daha sonrasında fizyoterapi uzmanından ihtiyaca göre kişiye özel fizik tedavi almak daha doğru olacaktır.

Siyatik Sinir Tedavisi İçin Uygulanabilir Teknikler

  • Siyatik tedavisi için Manuel Terapi yöntemleri,
  • Siyatik tedavisi için Trigger Point Terapi uygulaması,
  • Siyatik tedavisi için Kinezyo-Bant terapi uygulaması,
  • Siyatik tedavisi ‘ne yönelik Egzersiz Desteği,
  • Siyatik tedavisi için GTOS Terapi yöntemi,
  • Siyatik tedavisi için Osteopati teknik ve metotlarını içeren yöntemler ( Özel bir alan )
  • Siyatik tedavisi için Psikonöroimmnünoloji terapi desteği ( Özel bir alan )
  • Siyatik tedavisi ‘ne destek olarak 3D (üç boyutlu) ayak ve basış analizi,
  • Siyatik tedavisi ‘ne destek olarak 3D (üç boyutlu) omurga, vücut ve beden analizi,

gibi bütüncül ve fonksiyonel yaklaşım metotlarıyla siyatik tedavisi Dünya standartlarında ve bilimsel veriler doğrultusunda fizyoterapiye uygun bir şekilde çözülmektedir.

Siyatik tedavisi konusunda bu fizik tedavi yöntemleri oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Fizyoterapi, fiziksel yöntemler ile birden fazla metot kullanılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Siyatik sinir tedavisinde ise en sık kullanılan seçeneklerdendir. Özellikle şiddetli siyatik ağrısı olanlara fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İlaçlardan ziyade fizyoterapi tedavisi daha kalıcı ve etkili sonuçlar vermektedir.

Siyatik Tedavisi Konusunda Fizyoterapistler Etkin Rol Alıyor

Siyatik tedavisi için gelişmiş ülkelerde fizyoterapistler etkin rol almaktadır. Açıklanmış akademik çalışmalar da göstermektedir ki siyatik sinir sıkışması problemi için hekim ile birlikte yapılacak fizyoterapist değerlendirmesi ile mutlak başarıya ulaşmak mümkündür.

Siyatik Tedavisi Bütüncül Fizyoterapi İle Gerçekleştiriliyor

Siyatik tedavisi geleneksel ve eski fizik tedavi uygulamalarından ziyade güncel, kanıta dayalı, bilimsel ve yeni olmalıdır. Nitekim bütüncül ve fonksiyonel tıp yaklaşımlarının fizyoterapi ile entegrasyonu siyatik tedavisinde üstün başarı ve kalıcılık sağlamaktadır.

Siyatik Tedavisi İçin ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Üstün Başarı ve Çözüm İmkanı Sunuyor

Bu noktada fizyoterapi alanında kişiye özel, Dünya standartları çerçevesinde, bilimsel kanıtlara dayalı çözümler sunan ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezi ile hekim teşhis tanısı sonrasında fizyoterapist teknik ve metotları kapsamında siyatik tedavisi için iletişim sağlayabilir, en kısa sürede siyatik tedavisine başlayabilirsiniz.

Siyatik Tedavisi  Teknikleri Nelerdir ?

Siyatik tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanır:

  1. Siyatik Tedavisi İçin İlaç:
    • Non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler): Ağrı ve iltihaplanmayı azaltmak için kullanılır.
    • Ağrı kesiciler: Ağrıyı kontrol etmek için kullanılır.
    • Kas gevşetici ilaçlar: Kas spazmlarını hafifletmek için kullanılabilir.
    • Steroid enjeksiyonları: Doğrudan sinire veya çevresindeki iltihaplı dokulara uygulanarak ağrı ve inflamasyonu azaltabilir.
  2. Siyatik Tedavisi İçin ve Egzersiz:
    • Belirli egzersizler ve fizik tedavi programları, kasları güçlendirebilir, esnekliği artırabilir ve siyatik ağrısını azaltabilir.
    • Uzman bir fizyoterapist rehberliğinde yapılan egzersizler önerilir.
  3. Siyatik Tedavisi İçin Cerrahi:
    • Tedaviye yanıt vermeyen veya ciddi durumlarda, cerrahi müdahale düşünülebilir. Diskektomi (diskin cerrahi olarak çıkarılması) veya mikrodiskektomi gibi prosedürler, sinire baskı uygulayan disk materyali çıkarılmasını içerebilir. Bu bel kaynaklı siyatik sinir tedavisi için uygulanabilir.
    • Siyatik sinirin kalça üzerinde problemli olduğu durumlarda müdahale kalça hattı üzerinden olabilir. Burada kararı verecek olan sadece ve sadece ilgili cerrahi hekiminizdir.
  4. Siyatik Tedavisi İçin Doğru Yatak
    • Yatak seçimi konuları omurga sağlığı ve vücut sağlığı üzerinde önemli etkilere sahiptir. Siyatik tedavisi için hareket etmek önemlidir. Sürekli yatmak önerilmek. Yatılan yatakta kas ve sinir baskısını azaltmak için önemlidir. Bu yüzden siyatik tedavisi için yatak uzun süreli vakit geçirmekten kaçınmak gerekir. Aksi takdirde siyatik ağrısını şiddetlendirebilir. Aktiviteyi sınırlamak yerine, uygun hareket ve aktivite seviyelerini korumak önemlidir. Doğru yatak seçimi nasıl olmalıdır ? Yazımıza ulaşmak için tıklayınız.
  5. Siyatik Tedavisi İçin Ağrı Yönetimi ve Psikolojik Destek:
    • Kronik siyatik ağrısı olan bazı kişilere, ağrıyla baş etmeyi öğrenmeleri ve psikolojik destek alarak stresi azaltmaları önemli konular arasındadır. Multidisipliner çalışma ilkesi dahilinde fizyoterapist – psikolog iş birliği hastaya siyatik tedavisi konusunda yardım sağlayabilir.

Siyatik için tedavi planı, bireyin spesifik durumuna ve ağrının altında yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, siyatik ağrısı yaşayan kişilerin bir hekim ve fizyoterapist ile görüşmeleri ve bireysel bir tedavi planı oluşturmaları önemlidir.

Tüm merak ettiklerinize cevap bulmak, randevu almak ve diğer tüm konular için iletişim sekmemizi tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply