Egzersiz nedir ? Hayatına hareket ve anlam katmak isteyen bireylerin merak ettiği çok önemli bir konu. Yazımıza başlamadan önce önemle belirtmekte fayda var ki; en doğru egzersiz mutlaka bir fizyoterapist gözetiminde kişiye özel olarak yapılacak olan egzersizdir. Çünkü her bedenin tıpkı parmak izi gibi farklılıkları vardır. Bilinçsiz başlanan ve sürdürülen egzersiz programları zamanla farklı problemler ile geri dönmektedir.
Egzersiz Nedir ?
Egzersiz, fiziksel açıdan aktif olup kalp atış hızının normal seviyesinden daha yüksek seviyelere çıkması haline verilen addır. Egzersiz yapmak isteyen insanlar egzersiz nedir sorusunu genel anlamda araştırmak isterler. Fiziksel sağlık için çok önemli olan egzersiz, aynı zamanda ruhsal sağlık açısından da yeterince önemli bir hareket sistemidir.
Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak daha iyi ruh haline bürünmek ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için gereklidir. Genel sağlık adı verilen vücut sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunur. Egzersiz, zinde olmak ve zinde kalmak, fiziksel performansı yükseltmek, kilo kontrolünü sağlamak, sağlıklı olmak gibi aktiviteler ile karıştırılıp uygulanan yöntemlerden birisidir. Fiziksel aktivite ve egzersiz genel olarak aynı anlamda kullanılır fakat bu tanım doğru değildir.
Egzersiz Türleri Nelerdir ?
Egzersiz türleri belli başlı olmak üzere genel anlamda 3 ana türe ayrılır:
- Egzersiz Nedir ? / Aerobik egzersiz
Bu egzersiz türünde vücut, oksijeni daha iyi yönetmeye başlar ve daha iyi kullanır. Uzun süreli bir egzersiz çeşididir ve genel anlamda orta şiddette uygulanır. Akciğer ve kalp kaslarını geliştirir. Aynı zamanda kan dolaşımını da iyileştirir. Uykuyu iyileştirmeye de yardımcı olur. Bütün bunların haricinde ve akabinde kronik hastalıkların (Kalp hastalıkları, diyabet hastalığı) riskini azaltmaya yardımcı olur.
- Egzersiz Nedir ? / Anaerobik egzersiz
Bu egzersiz türünde amaç bir önceki egzersiz türünden daha farklıdır. Güç, kuvvet ve kas kütlesi oluşturmak için tercih edilen egzersiz türüdür. Ağırlık kaldırmak, kısa mesafede koşu yapmak, interval antrenmanlar yapmak gibi çeşitleri – uygulama yöntemleri -vardır. Hareketler genellikle yüksek yoğunlukta olur ve 1-2 dakika süreyle yapmak yeterli olacaktır. Bu egzersiz türleri kardiyovasküler sağlığı iyileştirmede yardımcı olur. Kaslı görünüme ve kas inşası yapmaya yarar. Yağ yakmak için kullanılan egzersiz yöntemidir.
- Egzersiz Nedir ? / Çeviklik Egzersizleri
Bu egzersiz türleri sporcu olarak adlandırılan kişilerin hız, atiklik ve kontrol edebilme yeteneklerini geliştirmelerinde yardımcı olur. Sporcular spor dallarında daha başarılı olurlar.
- Egzersiz Nedir ? / İnvertal Egzersiz
Bu egzersiz türü aralıksız egzersiz anlamına gelir. Kişi form durumunu kısa süre içerisinde yükseklere çıkarır. Genel anlamda yüzme, koşu gibi türlerde tercih edilir. Fakat dikkat edilmesi gereken bir unsur vardır ki kişi bu egzersiz türünü gerçekleştirirken çok fazla kendisine yük bindirmemelidir. Başladığı tempoyu yavaş yavaş yükseltmesi daha verimli ve sağlıklı bir egzersize yol açacaktır.
- Egzersiz Nedir ? / İzometrik Egzersiz
Bu egzersiz türünde kaslar hareket ettirilmeden egzersiz yapılır. Evde yapılması daha olası görülür. Plank, sırt köprüsü, yan plank gibi çeşitlendirilir. Basit fakat etkili bir egzersiz türüdür.
Egzersizin Faydaları Nelerdir ?
Egzersizin faydaları maddeler halinde şu şekildedir:
- Egzersiz yapmak kardiyovasküler hastalık riskleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
- Dayanıklılık ve esnekliği artırır.
- Kemik mineral yoğunluğunu artırır.
- Genel anlamda meme ve kolon kanserlerinde etkilidir, önlenmesine yardımcı olur.
- Metabolik sendrom riskini de azaltmaya yardımcı olur.
- Kronik rahatsızlığı olan insanlarda ağrıları dindirmeye yardımcı olur.
- Psikolojik açıdan insanları rahatlatır.
- Daha sağlıklı bir beden vaadeder.
- Hayal edilen görünüme sahip olmayı sağlar.
- Parlak bir cilt yapısını da beraberinde getirir.
- Gün içerisinde enerjik olan bedene yolu açar.
- Verimli ve düzenli uyku için vazgeçilmezdir.
Yani kısacası hem psikolojik hem de fizyolojik olarak birçok yararı bulunur. Hastalıklar ile mücadele etmede kişiye yardımcı olur. Kişinin yaşam kalitesini artıracağı gibi aynı zamanda odaklanmasını da sağlar.
Her gün 30 dakika boyunca orta şiddette egzersiz yapmak bu faydaları da beraberinde getirecektir. Ayrıca ortalama 200 kalori yakılır.
Egzersiz Hangi Sırayla Yapılmalıdır ?
Egzersizin yapılmasında dönemler oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu dönemler kısacası şu şekildedir:
- Isınma : Her egzersizin öncesinde genellikle 5 dakika olacak şekilde ısınma hareketleri yapılması gerekir. Hafif egzersizler ile ısınırken vücut aynı zamanda asıl egzersize alıştırılacaktır.
- Hedef kalp hızındaki egzersiz : Genellikle 30 – 60 dakika arasında gerçekleşir.
- Soğuma : Egzersizlerin ardından yapılan soğuma hareketleridir. Genel anlamda başlangıçtaki ısınma gibi 5 dakika sürer. Asıl egzersiz yavaşlatılır ve sonlandırılır.
Egzersize Nasıl Başlanır ?
Yeni bir egzersize başlamak isteyen insanlar genelde doktor veya spor eğitmeni ile bunu konuşarak kendileri için en uygun egzersizi bulmaya başlarlar. Kendilerine en faydalı olacak egzersizi bir uzman tarafından keşfederler. Her insan ve her insanın vücudu birbirinden farklıdır ve adapte olma biçimleri de buna göre farklılık gösterecektir.
En İyi Egzersiz Nedir ?
Egzersiz bir tür hareket durumu olduğunu düşünürsek aslında canlı bedeni için tek bir egzersiz göstermek veya en iyi egzersiz budur demek doğru olmaz. Fakat bir hastalık konusunda egzersiz programlaması ilgili fizyoterapist tarafından yapılacaksa kişiye özel olarak verilecek ve en iyi egzersiz budur denilebilecek durum ortaya çıkabilir.
Egzersiz Yapılmazsa Ne Olur ?
İnsanın hareket edebilen ve hareket etmesi gereken bir canlı olduğunu unutmamak gerekiyor. Egzersiz yapılmayan bir bedende hareketlilik olmayacağı gibi sağlık durumunda bozulmalarında ortaya çıkabileceği söylenebilir. Bir tedavi programının içindeyseniz ve bu tedaviye yönelik egzersiz yapmanız gerekiyorsa eğer bu çok daha önemli bir durumdur. Çünkü egzersiz yapmamanız tedavi programınızı tamamen etkileyebilir.
Egzersiz Nedir Konusunda Merak Edilenler
Egzersiz konusunda fizyoterapist desteği almak ve merak ettiklerinize cevap bulmak için iletişim sekmesini tıklayarak bizlerden detaylı bilgi alabilir, randevu talebinde bulunabilirsiniz.