Skip to main content

Güneşlenme saati kaçtır ?

Güneşin sıcak yüzünü yavaş yavaş gösterdiği yeni bir tatil sezonu başlıyor. Bunu düşünmek bize eminim sizi heycanlandırmıştır. Yaz mevsimini kim sevmez ki. Bu heycanı bir kenara bırakıp önemli ve dikkat etmemiz gereken bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Özellikle deniz ve havuza girdiğimiz günlerde plaj veya sahilde sağlıklı güneşlenmek istiyorsak güneşlenme saatlerine dikkat etmemiz ve olması gerekenden daha uzun süre ışınlara maruz kalmamamız gerekiyor. Çünkü güneşin ışınları arasında şifa kaynağı olan D vitamini bulunduğu gibi aynı zamanda Ultraviyole A, B ve C ışınları gibi son derece tehlikeli ve cilt kanserine neden olan ışınlar bulunur. Dolayısıyla bu durum güneşlenirken bir kez daha düşünmemizi gerektiriyor.

Doğru saatlerde güneşlenerek güneşin içerisinde bulunan ve bütün canlılar için son derece değerli olan D vitamini’ni almamız, aynı zamanda yine güneşin yaydığı çok zararlı olan ultraviyole ışınlardan uzak durmamızı gerektiren bir durum söz konusudur. Dolayısıyla güneşi tarihlendirirken onun yaşamın devamı için bulunmaz bir dost, fakat aynı zamanda son derece ölümcül bir düşman olduğunu bilmek ve buna göre bir hareket tarzı belirlemek hayati bir önem taşımaktadır. Aman dikkat ! çok önemli bir vitamin kaynağını depolayacağım derken günah keçisi cilt dokumuz olmasın. Bu konuda mutlaka bir uzman görüşü alın.

Güneş Kremleri Koruyucu mu ?

Güneş kremleri koruyucu mu ? Güneşlenme sırasında koruyucu olarak güneş kremi tarzında ürünlerin yaygın olarak kullanıldığı biliniyor. Bununla birlikte kendi hazırlayacağınız doğal kremler ile pekala bu korumayı sağlayabilmek acaba mümkündür ?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var güneşin en faydalı olduğu saatler hakkında bilim adamlarının üzerinde konsensüs sağladığı tam olarak belli bir saat olmaması kafa karışıklığına sebep olsa bile hangi saatte güneşlenirsek güneşlenelim bu sürenin 20 dakikayı geçmemesi şarttır. Normalde güneşin yaydığı Ultraviyole A, B, C ışınları ozon tabakası tarafından süzülerek dünyaya ulaşmasını engelleniyor. Ancak günümüzde yüksek oranda kloroflorokarbon gazının bu tabakayı eriterek kıta büyüklüğünde bir delik açmış olması güneşi çok dikkatli kullanmamızı gerektirmektedir. Özellikle gelişen modern yaşam ve hava kirliliğini düşünürsek atmosferin bizlerden ne kadar çok çektiğini tahmin etmek zor olmaz.

Hangi saatlerde güneşlenmek gerekir ?

Hangi saatlerde güneşlenme gerekir ? Birçok kaynak saat 11:00 ile 16:00 arasının en tehlikeli saatler olarak gösterse bile diğer saatlerde uzun süre güneşlenilebileceği anlamını taşımıyor. Çünkü son zamanlarda yapılan çalışmalar bulunduğunuz bölgeye göre güneşlenme saatleri ve zamanının da değişiklik gösterebileceği yönünde. Bakalım daha nasıl farklı bilgiler bizi bekliyor ?

Güneşlenme Saati Kaçtır ?

Güneşlenme saati bulunduğunuz enlem-boylam merkezine göre farklılık gösterecektir. Güneş ışığından önemli D vitamini almak ve maksimum derecede fayda görebilmek için bu konuda uzmanlaşmış teknolojik programlardan destek alabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgenin bilgilerini girerek size en uygun olan güneşlenme saatini öğrenebilirsiniz.

Güneşlenme Saati Süresini Uzun Tutmak Risk Olabilir !

Özellikle beyaz tene sahip insanların çok daha fazla zarar gördüğü bu ışınlar dünyadaki cilt kanserlerinin %75’den sorumludur. Üstelik cildin en ince bölümünü oluşturan yüz ve göğüs bölgesi görsel açıdan son derece çirkin bir görüntüye sebep olan güneş lekelerinin kendini gösterdiği bölgelerin başında geliyor. Ayrıca koruyucu olarak kullanılan çeşitli güneş kremlerinin içeriğinde bulunan kimyasallar nedeniyle güneş ışığını zararlı bir hale getirdiği yönünde yapılan çalışmalar doğal koruyucu kremlerin önemini bir kez daha hatırlatıyor.

İsterseniz kolay bulunabilir malzemelerden evinizde bu kremleri kendiniz üretebilir, cilt bakımınızı ve korumasını bu ürünlerle sağlayabilirsiniz. Ama herşeyden öte en doğru ve en başarılı tercihin bu tip durumlarda güneşlenme saati kaçtır sorusuna cevap bulmak adına bir uzman hekim görüşü almak olduğunu asla unutmayın.

Diğer blog yazılarımız için tıklayınız

 

Leave a Reply